machine learning

StartIT centar u Novom Sadu i Microsoft razvojni centar pozivaju vas na Machine Learning meetup koji će se održati, u petak 26. maja od 18.00 sati u Startit Centru Novi Sad (Miroslava Antića 2).

Svi koji su zainteresovani da nauče više o jednoj od najinovativnijih grana računarskih nauka, biće u prilici da na predavanju Dušana Lukića iz Microsoft razvojnog centra saznaju kako izgleda rad na projektima mašinskog učenja, kao i koji konkretni pristupi i tehnike se koriste prilikom rešavanja problema.

Mašinsko učenje omogućava računarima da probleme rešavaju na osnovu pravilnosti koje su prethodno „naučili“ iz velike količine podataka, kao što je prepoznavanje objekata na slikama, prepoznavanje govora, razumevanje teksta, pa čak i generisanje slika i teksta na zadatu temu.

Na predavanju će biti reči o upotrebi konvolucionih neuralnih mreža za klasifikaciju slika. Konvolucione neuralne mreže su vrsta feed-forward neuralnih mreža čija je arhitektura inspirisana strukturom dela mozga zaduženog za vid kod životinja.

Šta je sve potrebno da bi se od početka do kraja napravio proizvod koji intenzivno koristi Machine Leraning tehnike, biće prikazano kroz primer izrade softvera koji prepoznaje tekst na slici (OCR). Budući da su u izradi ovog proizvoda međusobno kombinovane različite ML tehnike, kroz uporednu analizu nekoliko konkretnih problema, pokazaćemo kako izgleda proces izbora odgovrajuće ML tehnike, optimalne za izabrani problem.

Dušan Lukić se tokom studija elektrotehnike zainteresovao za Machine Learning i stekao osnovna znanja u ovoj oblasti. Najveći deo karijere proveo je Microsoft razvojnom centru, gde je primenjivao ovo znanje na projektima na kojima je radio, i pri tom naučio mnogo toga novog u ovoj oblasti – i još uvek uči.

Predavanje je besplatno, a potrebno je da svoje prisustvo potvrdite ovde.