Na konferenciji Money 20/20, kompanija Mastercard najavila je svoje planove da lansira platformu koja se zasniva na veštačkoj inteligenciji koja omogućava potrošačima da obavljaju transakcije, upravljaju svojim finansijama i kupuju putem platforme sa porukama.

Istraživačka kompanija Gartner objavila je da onlajn kupovina u vrednosti od skoro 2 milijarde dolara će se obavljati isključivo putom digitalnih asistenata na mobilnim uređajima do kraja 2016. godine. Kompanija Mastercard razviće botove za trgovce i banke koji će koristiti interfejs za četovanje, slanje poruka i prirodne jezike za komunikaciju sa potrošačima. Uz Mastercard botove, partneri će moći da ostvare pravi dijalog sa potrošačima i pruže personalizovanu uslugu, glatko korisničko iskustvo i ponude i nagrade u odgovarajućem kontekstu.

Tokom probne faze, kompanija Mastercard sarađuvaće sa kompanijom Kasisto koja razvija brendirane virtualne asistente i pametne botove za finansijske usluge, a koja se trenutno nalazi u Mastercard Start Path Global programu za startap kompanije.