Centar za promociju nauke raspisuje konkurs kojim se pozivaju nastavnici, profesori, učitelji i svi posvećeni obrazovanju i popularizaciji nauke na teritoriji Republike Srbije, koji žele javnosti da predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova
Centar za promociju nauke zajedno sa Matematičkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti tradicionalno organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“, osmu godinu zaredom.
Ove godine, CPN raspisuje konkurs kojim se pozivaju nastavnici, profesori, učitelji i svi posvećeni obrazovanju i popularizaciji nauke na teritoriji Republike Srbije, koji imaju dobru praksu u svojoj nastavi i koji kroz neformalno obrazovanje žele javnosti da predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova. Bilo da su u pitanju interaktivne radionice, matematičke igre, naučnopopularna predavanja, ili potpuno nova ideja kojima bi ovog maja bila promovisana matematika – svi zainteresovani su pozvani da se jave na konkurs koji će nam pomoći da napravimo matematičku mapu Srbije.
Konkurs traje do 25. marta, do 18 časova.
Komisija Centra za promociju nauke odabraće pet najboljih programa kao primere uspešnih praksi. Taj izbor biće zasnovan na tri kriterijuma kvaliteta: plan implementacije, inovativnost predloga i prilagođenost ciljnoj grupi. Ovih pet predloga, odnosno pet nastavnika i profesora, zajedno sa timom Centra za promociju nauke, radiće na kreiranju video-baze primera dobre prakse. Tokom manifestacije Maj mesec matematike javnost će imati priliku da vidi i upozna se sa ovim primerima dobre prakse, a nakon manifestacije program će nastaviti putovanje po Naučnim klubovima širom Srbije.
Taj izbor će biti zasnovan na tri kriterijuma kvaliteta: plan implementacije, inovativnost predloga i prilagođenost ciljnoj grupi. Ovih pet predloga, odnosno pet nastavnika i profesora, zajedno će sa timom Centra za promociju nauke raditi na kreiranju video-baze primera dobre prakse. Tokom manifestacije Maj mesec matematike javnost će imati priliku da vidi i upozna se sa ovim primerima dobre prakse, a nakon manifestacije program će nastaviti putovanje po Naučnim klubovima širom Srbije.
Tema ovogodišnje manifestacije M3 su matematika i geografija – ovog maja putujemo oko sveta prikazujući njihovo novo lice. Prirodna posledica ovakvog koncepta je decentralizacija dešavanja i širenje programa kroz igru, interakciju i kreativnost na svaki kutak naše zemlje. Nakon zatvaranja prijava, tim Centra za promociju nauke kreiraće mapu Srbije, gde ćemo se svi zajedno naći pod jednom kapom kao akteri manifestacije – Maj mesec matematike!