Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić uručila je prvu nagradu pobedniku Kupa Matematičke gimnazije na svečanom zatvaranju Kupa, organizovanom u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije, 25. juna 2015. godine. Resorno ministarstvo je tri godine za redom generalni pokrovitelj Kupa.

Matić uručila prvu nagradu pobedniku Kupa Matematičke gimnazije

Tatjana Matić je u obraćanju prisutnima naglasila da je resorno ministarstvo u cilju unapređenja kvaliteta takmičenja poput Kupa Matematičke gimnazije kroz Konkurs za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva nastojalo da pruži podršku razvoju talentovanih učenika kroz pripremu i učestvovanje na takmičenjima u oblastima računarstva i informatike, matematike i fizike. Državna sekretarka je dodala i da su rezultati koji su proistekli iz ovog, ali i drugih takmičenja koja su podržana putem Konkursa pokazatelj da ono što ministarstvo radi zaista ima uspeha.

„U 21. veku potražnja za znanjem iz oblasti matematike, računarstva i fizike nezaustavljivo raste. Zato se nemojte plašiti da pokušate da napravite inovacije o kojima možda mnogi od vas potajno maštaju“, poručila je Matićeva prisutnim učenicima, ujedno motivišući one koji ove godine nisu proglašeni najboljima, ili nisu zadovoljni rezultatima koje su postigli, da iskoriste period do sledećeg Kupa i usavrše svoje znanje. Poručila je učenicima da neguju svoju strast prema prirodnim naukama i da rade na tome da svoje obrazovanje iskoriste na najbolji mogući način.

Nakon 30 godina pauze, ove godine sa Kup Matematičke gimnazije održao treći put u Srbiji i na njemu su učestvovale ekipe iz Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i Poljske. Osim podsticanja razvoja matematike, cilj takmičenja je i saradnja talentovanih učenika iz Srbije sa učenicima iz drugih zemalja, kao i predstavljanje Srbije na najlepši mogući način budućim uspešnim naučnicima i poslovnim ljudima.