Kragujevac comiccon
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupština grada Kragujevca, od 1. do 3. jula, po šesti put, grad Kragujevac će postati prestonica srpskog stripa i urbane kulture
      Ovogodišnja konferencija zadržava prepoznatljiv repertoar koji obuhvata izložbe, tribine, časove crtanja, izložbeno-prodajnu berzu stripa, i prezentaciju novih izdanja. Ono po čemu će se razlikovati od prethodnih je, svakako, način i mesto održavanja. Đački trg, javni prostor ispred Prve kragujevačke gimnazije biće domaćin svim dešavanjima, uz izložbe u obližnjem Domu omladine i turnir u stono-strateškim igrama koji će se održati u samoj gimnaziji.

Kragujevac će se, posle 45 godina suočiti sa jednom od nasramnijih postupaka tadašnjeg političkog vrha grada i države, razmatranjem događaja na Kongresu kulturne akcije iz 1971. godine koji je prethodio javnom spaljivanju tkz. domaće šund literature, roto romana i stripova (čak i licencnih izdanja kao što je Tarzan). Uz interakciju sa publikom  razmotrićemo sve aspekte i posledice ovog necivilizacijskog akta, koji je godinama neopravdano relativizovan od strane šire javnosti.

      Gosti programa su superstar devete umetnosti u ovom delu Evrope Igor Kordej sa suprugom, takođe strip autorkom, Janom Adamović;  trenutno najjčitaniji srpski pisac i strip scenarista Dejan Stojiljković, kao i najtiražniji autor novinskog stripa u Srbiji, Marko Somborac.  Iz Holandije u Kragujevac stiže Zoran Đukanović, najpoznatiji kritičar i teoretičar stripa u bivšoj Jugoslaviji.
       “KragujevacComicCon” nastavlja tradiciju gostovanja italijanskih autora i saradnje sa italijanskom izdavačkom kućom Serđo Boneli Editore. Ovog leta glavni gosti su Paola Barbato, Lola Airaghi i Claudio Chiaverotti, uz podršku izdavača Bonelli stripova u Srbiji – izdavačkih kuća Veseli četvrtak i Forma B.

          Komunikacija sa posetiocima i privlačenje tkz. ne-publike je i ove godine jedan od glavnih ciljeva konferencije, i s tim u vezi su organizovani nagradni konkursi za najbolje ilustracije Dilana Doga i Morgana Losta (najbolji radovi će javno biti izloženi u nedelju kada će se dodeliti i nagrade), kao i rođendanska žurka Dilana Doga.  Radost ljubiteljima fotografije doneće odluka organizatora da dodeli nagradu za najbolju fotografiju atmosfere sa KragujevacComicCona koju će izabrati javnim glasanjem posetioci društvenih mreža u nedelju 10. jula.
          Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je slobodan.