edukacija

Danas je Međunarodni dan studenata i nakon dve i po godine promenljivog režima nastave akademci su ponovo redovni na fakultetima. Iako se pandemiji nazire kraj, bezbrižne studentske dane sada remeti kriza, koja je dodatno istanjila budžete roditelja. Za jedan broj akademaca ovo će svakako biti podsticaj da, ako do sada nisu, nađu honorarni posao i sa više pažnje se posvete upravljanju finansijama.

Hrana, udžbenici, račun za telefon, izlasci, treninzi – novca retko kad ima dovoljno za sve što im treba i što žele. Upravo zato je važno da usavrše veštinu finansijske pismenosti i zarade desetku koja se ne upisuje u indeks ali će im koristiti tokom čitavog života – pomoći da novac koji imaju na raspolaganju iskoriste što efikasnije.

Upravljanje novcem je važan deo odrastanja i obrazovanja, a mladi koji imaju lični tekući račun u prilici su da se upoznaju sa funkcionisanjem bankarskog sistema, platnim karticama i onlajn plaćanjem, za razliku od njihovih vršnjaka koji prvi račun otvore tek kad završe fakultet i dobiju stalan posao. U bankama postoji mogućnost otvaranja omladinskog računa bez ikakve naknade i bez kasnijih troškova mesečnog održavanja. Pravo na to imaju svi od 16 do 27 godina, uključujući studente i srednjoškolce. Na ovaj račun može leći i novac koji država uplaćuje kao pomoć mladima.

Za mladu osobu koja tek započinje svoj finansijski život, tekući račun je veliki i važan korak u procesu finansijske edukacije. Uz njega se dobija sve što je potrebno za jednostavno raspolaganje novcem u digitanoj eri – kartice i bankarstvo na klik. Studentima je posebno značajan s obzirom na to da priličan broj njih radi sezonski ili honorarno, a jedna od prvih stvari koje poslodavac traži jeste upravo račun u banci.

Akademcima je važno da svojim novcem raspolažu na jednostavan i siguran način, što im omladinski tekući račun omogućava. Debitnom karticom mogu bez naknade podizati novac na bankomatima u zemlji i inostranstvu. Ona im omogućava i da putem mBanking i NetBanking aplikacije onlajn plate dom, ishranu u studentskoj menzi i račune za komunalije ako stanuju privatno, tako da ne moraju da gube vreme na šalterima. Karticom isto tako mogu da obavljaju kupovinu na internetu, da plate dostavu hrane, ulaznice za bioskop i pozorište. Mnogi trgovci danas daju posebne popuste za onlajn plaćanja, pa će na ovaj način dodatno uštedeti.

Redovno praćenje stanja je dobar način da mlada osoba stekne sliku o sopstvenim prihodima i troškovima i da nauči da se proteže „prema guberu“, jer sa omladinskim računom nema mogućnosti dozvoljenog prekoračenja, podizanja čekova ili apliciranja za kredit, već se isključivo raspolaže sredstvima na računu. Tako će studenti morati da odgovorno raspoređuju novac kojim raspolažu u određenom vremenskom periodu, bilo da su ga sami zaradili ili su im roditelji priskočili u pomoć džeparcem.