Danas je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Beogradu i kompanije Microsoft u Srbiji.

Uz podršku kompanije Microsoft u Srbiji, uspešno je okončan prvi semestar programa Founder instituta, krunisan susretom 8 novoosnovanih preduzetničkih firmi sa potencijalnim investitorima. Tih osam „start up“ projekata iskristalisalo se među 650 ljudi koji su inicijalno pokazali zainteresovanost, od kojih se  80 prijavilo za program, a 32 uspelo da upiše kurs u okviru koga se mentorskim pristupom preduzetnici osposobljavaju za pronalaženje suinvestitora i plasman svoje ponude proizvoda i usluga u svet.

Stvaranje i negovanje uslova za razvoj preduzetništva u Srbiji jedan je od osnovnih postulata za dugoročan i održiv razvoj kompletne ekonomije. Jedan od programa za pružanje podrške i praktičnog znanja neophodnog za proces formiranja sopstvenog biznisa, nudi se kroz globalnu platformu Founder Institute-a, koji je prošle godine osnovao svoj ogranak u Srbiji.

Zahtevnost i efikasnost mentorskih kurseva ove organizacije  bazirana je na standardima programa koji su na globalnom nivou doveli do formiranja više od 2.000 kompanija i otvaranja preko 15.000 novih radnih mesta, a činjenica da je u Srbiji prepoznat potencijal za njihovo sprovođenje potvrđuje kvalitet ideja i potencijal za intezivnijim razvojem preduzetništva i start up kompanija u našoj zemlji.

Kompanija Microsoft, i sama nastala kao start up projekat, kroz programe poput BizSpark-a takođe pruža podršku pojedincima i firmama da postignu više. Saradnja Microsoft-a i Founder Institute-a u tom kontekstu pruža dodatan podsticaj i neophodne alate novoosnovanim kompanijama, kako bi se njihovo poslovanje razvijalo u skladu sa zahtevima tržišta.

„Talenat i dobra ideja jesu bitni za pokretanje biznisa, ali se pravi potencijal može razviti upornim radom i uz kvalitetnu podršku. BizSpark program u Srbiji je skromno započeo 2009. godine, sa dva ili tri start up-a, a danas ih u programu imamo više od 150. Ako smo uspeli da stvorimo toliko kompanija i hiljadu radnih mesta za sedam godina, mislim da smo postigli dosta, i da moramo nastaviti sa podrškom dobrim idejama”, rekao je Siniša Perović iz kompanije Microsoft u Srbiji.

Kraj prvog semestra programa Founder Institute-a zaokružen je događajem na kojem je osam uspešno osnovanih kompanija imalo prilike da se upozna sa investitorima zainteresovanim za njihove ideje, kao i da im detaljnije predstave svoje poslovne planove. Microsoft i Founder Institute od jeseni planiraju da nastave saradnju u novom semestru programa podrške  preduzetnicima u Srbiji.