Američka tehnološka kompanija Majkrosoft je ostvarila dobit od 3,1 milijardi dolara u kvartalu koji je upravo završenMajkrosoft je tako iznenađujuće ušao ponovo u pozitivnu zonu nakon godine ogromnih troškova zbog otpisa imovine u sektoru mobilne telefonije.

Dobit tehnološkog giganta u četvrtom kvartalu njegove fiskalne godine skoro je identična gubitku iz prethodne godine, kada je preuzela obaveze veće od 7 milijardi dolara akvizicijom Nokijinog odeljenja za mobilne telefone, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi Majkrosofta su pali na 20,6 milijardi dolara sa 22,2 milijarde u istom periodu prošle godine. Ipak, Majkrosoft je zatvorio minulu fiskalnu godinu rastom profita od 38 odsto na 16,8 milijardi dolara.

Kompanija je u junu najavila akviziciju Linkdina za 26 milijardi dolara, što je najveće ikada ugovoreno preuzimanje jedne kompanije iz oblasti društvenih mreža, od koje se očekuje da će pomoći Majkrosoftu da prošitri svoju ponudu u sektoru računarstva u oblaku za preduzeća.

Prema izveštaju o poslovanju, Majkrosoft je povećao prihode od pretraživanja oglasa za 54 odsto u odnosu na godinu ranije, čemu je doprinelo korišćenje Binga, glavnog brauzera za Vindouz 10.