Microsoft je juče najavio Coco Framework, jedinstvenu inovaciju koja za cilj ima da unapredi usvajanje blockchain tehnologija u poslovanju. Trenutni protokol ovih tehnologija zahteva komplikovan razvoj aplikacija i konfiguracije infrastruktura kako bi se ispunile operativne i sigurnosne potrebe preduzeća.

Coco Framework pojednostavljuje te procese i nakon integrisanja sa blockchain protokolima odgovara na ključne potrebe u komercijalnoj upotrebi, poput velike brzine prenosa, distribuiranje upravljanja i poverljivost podataka.

Obezbeđivanjem ovih fundamentalnih karakteristika otvara se sveobuhvatnija upotreba blockchain tehnologija u svakodnevnom životu – kao što su finansijske usluge, zdravstvena zaštita ili maloprodaja – što dodatno ističe potencijal ove tehnologije da digitalno transformiše poslovanje.

“Blockchain je transformativna tehnologija koja pruža mogućnost značajnog umanjenja zastoja u poslovanju,” istako je Mark Rusinovič, Glavni tehnološki direktor za Azure u Microsoftu. Kroz inovativnu kombinaciju naprednih algoritama i pouzdanih okruženja za izvršavanje (Trusted execution environments – TEEs), poput Intel Software Guard Extensions (SGX) ili Windows Virtual Secure Mode (VSM), verujemo da smo postigli sledeći korak u osposobljavanju blockchain tehnologije za šire poslovanje”, dodao je Rusinovič.

Ključne prednosti Coco Framework-a integrisanog u blockchain mrežu uključuju:

  • Otprilike 100 puta veće brzine transakcija od postojećih protokola blockchain tehnologija
  • Lako upravljanje poverljivim podacima, bez žrtvovanja ostalih poslovnih performansi
  • Sveobuhvatni, prvi distributivni model u sektoru blockchain mreža, koji uspostavlja mrežni ustav i omogućava članovima da glasaju o svim uslovima koji regulišu konzorcijum i fizičku mrežu.

 

Coco Framework je po dizajnu osmišljen kao kompatibilan sa bilo kojim protokolom unosa podataka, i može da funkcioniše u cloud okruženju, kao i na vlastitim infrastrukturama kompanija, na bilo kojem operativnom sistemu i hipervizoru koji podržavaju okvir pouzdanih okruženja za izvršavanje (TEE).

Preduzetnici i developeri mogu saznati više informacija vezanih za Coco Framework kroz tehnički papir i video demonstraciju.

U 2018. Microsoft planira da lansira ovaj okvir na GitHub-u kao open source projekat, gde bi zajedno sa korisnicima i partnerima, kao i blockchain tehničkim i poslovnim zajednicama, radio na unapređivanju osnova ove tehnologije.

Za više informacija i detalja o inovativnom Coco Framework rešenju, posetite http://www.aka.ms/cocoframework.