Danas je  u Skupštini Grada potpisan Memorandum o razumevanju između Grada Beograda i kompanije Microsoft u Srbiji. Memorandum su svečano potpisali gradonačelnik Beograda, Siniša Mali i generalni direktor Microsoft-a za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović.

Ovo je prvi korak je u ostvarivanju zajedničke vizije i moguće saradnje u oblastima koje pokriva globalni Microsoft projekat City Next, a kako bi Grad Beograd ostvario značajno povećanje konkurentnosti u regionu.

Potpisani dokument definiše ključne principe koje Grad Beograd i Microsoft u Srbiji dele u pogledu osnovnih uslova koje metropola poput Beograda mora ispuniti na putu održivog razvoja u savremenom svetu koji nas okružuje.

„Ovaj dokument će nam omogućiti da lakše ostvarimo ciljeve održivog razvoja grada Beograda u oblastima tehničke infrastrukture, energetske održivosti i saobraćaja. Mi ulažemo velike napore u modernizaciju i trudimo se da stvorimo održivi grad i verujem da će nam Microsoft u velikoj meri pomoći u tom poslu, s obizirom na iskustvo i neophodne alate“, izjavio je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Pored unapređenja efikasnosti i kvaliteta pružanja usluga građanima, kako putem tradicionalnih, tako i uz pomoć elektronskih servisa, Memorandum navodi i zajedničke težnje u stvaranju interoperabilnosti, odnosno povezivanja raznorodnih informacionih sistema na nivou Gradskih entiteta, kako bi se optimalizovali i ubrzali poslovni procesi.

„Partnerstva poput ovog danas započetog, čine suštinu svih globalno uspešnih primera javno-privatne saradnje, gde je glavni cilj da se svakodnevni život građana unapredi i olakša kroz usklađivanje njihovih potreba i usluga koje im se pružaju. Izuzetno smo srećni što otvaramo priliku da Grad Beograd i Microsoft zajedno pokažu sve potencijale koje Srbija i njeni građani imaju“, izjavio je Željko Vujinović, Generalni direktor Microsoft-a u Srbiji i Crnoj Gori.

Veoma bitan deo potpisanog dokumenta čini i transfer znanja u oblasti najnaprednijih Microsoft tehnologija i rešenja, ali i značajna podrška start-up kompanijama kroz Microsoft Bizspark program, kako bi se neprestano razvijale i kreirale nove poslovne mogućnosti.