Catch 2016.

Konferencija „Catch Pitch Challenge 2016”, na kojoj će najboljim biznis idejama iz celog regiona biti dodeljeno milion evra, otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. U naredna tri dana (od 27. do 29. septembra) na konferenciji će se nemačkim investitorima predstaviti najbolji među više od 800 biznis projekata iz 32 zemlje. Najviše prijavljenih projekata je iz oblasti IT-ja, zatim usluga i razvoja biznisa, poljoprivrede i prirodnih resursa, kao i zdravstva.

Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je na otvaranju konferencije da je za razvoj srpske ekonomije ključan održiv razvoj i da na tome od 2000. godine zajednički rade Srbija i Nemačka. Ditman je podsetio da u Srbiji posluje više od 300 nemačkih investitora koji su kreirali vise od 30000 radnih mesta. “Ali važno je da uspešni budu ne samo strani investitori, već i da se podrži razvoj malih biznisa u Srbiji”, zaključio je Ditman.

 

Dejan Jocić, osnivač Foundcenter Investmenta, kaže da je interesovanje privrednika sa idejama bilo veliko i da to pokazuje da region ima potencijal, ali da mala tržišta mogu predstavljati prepreku. “Ovde su ogromni potencijali neiskorišćeni, a ljudi su se povukli jer je opšti utisak da kvalitet često nema pravu šansu. To je taj potencijal koji mi želimo da iskoristimo i odmah damo podlogu koja je zdrava i tržište koje je zdravo. Iz toga Srbija na kraju može da postane igrač koji nešto proizvodi i izvozi”, kaže Jocić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obećao je podršku PKS-a početnicima u biznisu i dodao da je potpuno očekivano da je najveći broj prijavljenih iz oblasti IT tehnologija i poljoprivrde jer su to poslovi budućnosti u celom regionu. “Srbija vidi budućnost u mladima i novim industrijama, pa je rezultat ovog konkursa više nego pozitivan jer najviše projekata dolazi iz Srbije”, zaključio je Čadež i dodao da je vreme tradicionalne privrede gotovo. On kaže da je nova ekonomija koja se rađa u Srbiji onaj zdravi deo koji treba da se razvija, a to je izazov i za državu da to pravilno podrži.

Najviše prijavljenih projekata je iz oblasti IT-ja, zatim usluga i razvoja biznisa, poljoprivrede i prirodnih resursa, zdravstva. Jocić posebno naglašava da je najviše prijavljenih iz Srbije što govori o domaćoj inovativnosti, zatim Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Grčke.

Pored prezentacija finalnih projekata tokom konferenciji će biti održane i panel diskusije na kojima će domaći i inostrani stručnjaci iz različititih društvenih oblasti zajedno sa preduzetnicima razgovarati o razvojnim potencijalima jugoistočne Evrope, kao i o izazovima koje pred biznis stavljaju moderne tehnolgije.