Milutin Milanković

Na svetski dan klimatskih promena, 4. novembra, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke postavljena je izložba posvećena Milutinu Milankoviću, što je ujedno označilo početak programa obeležavanja sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama

Ove godine navršava se 100 godina otkad je, 1920. godine, u Parizu, objavljena Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih sunčevim zračenjem, čiji je autor tadašnji profesor Univerziteta u Beogradu i potonji naučnik svetskog glasa Milutin Milanković.

Udruženje „Milutin Milanković“ iz Beograda, u saradnji sa brojnim stručnjacima, institucijama i organizacijama iz zemlje i inostranstva, tim povodom podseća na doprinos srpskog naučnika svetskoj klimatologiji i nauci uopšte.

Ovaj svojevrsni naučni jubilej pod nazivom Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama obeležava se svečanim i naučno-stručnim skupom, 17. i 18. novembra, u Beogradu, kao i u onlajn formatu.

U utorak, 17. novembra, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa, biće priređen svečani skup i otvorena izložba Milanković naučnik i vizionar.

U sredu, 18. novembra, uz koordinaciju događaja iz prostorija Udruženja „Milutin Milanković“, održaće se međunarodna naučno-stručna konferencija u onlajn formatu. Tom prilikom će biti prezentovano 28 naučnih radova stručnjaka iz Srbije, Francuske, Mađarske, Austrije, Kanade, Belgije, SAD , Južnoafričke Republike i Crne Gore.

Program obeležavanja jubileja takođe čine: objava reprint izdanja Milankovićeve teorije iz 1920. godine, publikovanje rada dr Stele Filipi Matutinović Milutin Milanković i njegovo delo iz naukometrijske perspektive, izdavanje zbornika radova učesnika naučno-stručnog skupa, produkcija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o nastanku Milankovićeve teorije, postavljanje ploče o proglašenju Univerziteta u Beogradu za istorijsko mesto od značaja za razvoj fizičkih nauka, ustanovljavanje nagrade „Milutin Milanković“, kao i postavljanje izložbe o Milankovićevoj teoriji u zgradi Rektorata, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke i na još nekoliko lokacija od značaja za nauku u Beogradu.

Program
Rektorat Univerziteta u Beogradu
Utorak, 17. novembar

10.30 – 11.00: Doček gostiju;
11.00 – 11.10: Pozdravna reč mr Slavka Maksimovića, predsednika Udruženja „Milutin Milanković“;
11.10 – 11.20: Obraćanje prof. dr Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu;
11.20 – 11.30: Obraćanje predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, pokrovitelja događaja;
11.30 – 11.40: Obraćanje predstavnika domaćih naučnih i stručnih organizacija, prof. dr Fedora Mesingera koji će, u izlaganju: Šta smo naučili u proteklih 100 godina, govoriti o prirodnim i antropogenim uticajima na promenu klime;
11.40 – 12.00: Video-prezentacija prof. dr Danijela Šercera, predstavnika međunarodnih naučnih i stručnih organizacija sa Univerziteta Ecole des Ponts Paris Tech, pod nazivom: Putokaz za adaptacije na klimatske promene u narednih 100 godina;
12.00 – 12.05: Dodela priznanja Udruženja „Milutin Milanković“;
12.05 – 12.30: Premijerno prikazivanje filma: Razvoj teorije o klimatskim promenama;
12.30 – 12.45: Otkrivanje ploče o proglašenju Univerziteta u Beogradu za istorijsko mesto od značaja za razvoj fizičkih nauka u zgradi Rektorata;
12.45: Koktel u auli Kapetan-Mišinog zdanja.