Sony Photo awardsSony Photo awards

Fotografija „Autoportret“ talentovane Ivane Pejak ušla je u finalni izbor u kategoriji Youth Portrait prestižnog svetskog takmičenja u oblasti fotografije, Sony World Photography Awards 2016.

Devetnaestogodišnja Ivana živi u Novom Sadu gde pohađa gimnaziju „Svetozar Marković“, a fotografijom je počela je da se bavi pre pet godina. Iako nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, Ivana je do sada već sarađivala sa manifestacijama kao što su Serbia Fashion Week i Exit festival.

„Veoma sam uzbuđena što sam prošla u finale! Ova vest mi je ulepšala dan, jer je velika čast biti deo ovakvog takmičenja“, izjavila je Ivana.

Ove godine, na adresu Svetske organizacije za fotografiju pristigla su 230.103 rada iz 186 zemalja širom sveta, što je 33 odsto više fotografija nego prethodne godine i rekordan broj prijava tokom devetogodišnjeg postojanja takmičenja. Samo iz Srbije i Crne Gore stiglo je trostruko više radova nego 2015. godine. Ukupan broj prijava od ustanovljenja takmičenja 2007. godine je prešao milion fotografija, što pokazuje značaj i uticaj ovog konkursa na svetskom nivou.

Prema mišljenju stručnog žirija, u fokusu ovogodišnjih prijava su originalnost i snažna empatija. Od velikog broja radova, naročitu pažnju privlače fotografije delikatnih, intimnih trenutaka, velikih medijski propraćenih priča, poput konflikta u Ukrajini i izbegličke krize, kao i upotreba novih tehnologija, među kojima su dronovi i tehnike podvodnog fotografisanja.

Ivana Pejak se takmiči sa fotografima iz celog sveta za nagradu u kategoriji Youth Portrait, kao i za titulu Mladog fotografa godine (Youth Photographer of the Year). Proglašenje pobednika odigraće se na svečanoj ceremoniji u Londonu 21. aprila, a pored novčane nagrade od 5.000 dolara, pobednici će dobiti i vrednu Sony opremu. Takođe, Ivanin rad biće prikazan u Londonu tokom aprila i maja u okviru Sony World Photography Awards izložbe, ali i objavljen u ovogodišnjem izdanju knjige takmičenja.