Na ovogodišnjem sajmu u Las Vegasu mogao se videti ogroman napredak u oblastima robotike, bespilotnih letelica, 3D štampača i vozilima, koja se sama kreću…

Najveći svetski sajam potrošačke elektronike, poznat po skrećenici CES, smatra se odličnim merilom toga šta nas tokom godine čeka u različitim tehnološkim segmentima. Na ovogodišnjem sajmu u Las Vegasu mogao se videti ogroman napredak u oblastima robotike, bespilotnih letelica, 3D štampača i vozilima, koja se sama kreću.

CES 2014

Prolazeći pored bezbrojnih štandova na Sajmu potrošačke elektronike, nije teško prosuditi šta se sprema za potrošače – ne samo u oblasti kućne elektronike, već i na profesionalnom nivou.

Razvoj svih predstavljenih uređaja – robota, automobila koji se sami kreću, 3D štampača, bespilotnih letelica i ostalog – doveo nas je na korak bliže ka automatizovanoj budućnosti, s obzirom da sve ove naprave postaju pametnije i jednostavnije za korišćenje.

Bespilotne letelice, za čije je upravljanje nekada bilo potrebno mnogo sati vežbe kako bi se izbegli katastrofalni sudari, sada izvode akrobacije u vazduhu, izbegavajući prepreke sa lakoćom.

“Cilj nam je da kada je jednom dobijete, ona bude spremna za letenje. Dakle, otvorite kutiju, uključite bateriju i trebalo bi da možete da je kontrolišete čim je dobijete”, kaže Nikola Teksije iz kompanije “Parrot”.

Uslužni roboti takođe postaju deo svakodnevnog života. Na aerodromima, u hotelima ili bolničkim hodnicima, oni zamenjuju ljude za mnogo manju platu i bez zamerki na prekovremeni rad.

“Ovaj robot služi za javne usluge, a ovaj može da vam dostavi podatke o bilo čemu, a ima i funkciju za zabavu, što privlači mnoge – ispod ekrana ima i opciju za reklame”, kaže Hjuk Džang iz kompanije “Future Robot”.

Roboti za kućnu upotrebu već mogu da usisavaju i čiste velike prozore.

Inženjeri rade na razvoju vozila koja se sama kreću i ističu da su postigli ogroman napredak u kompjuterskom napajanju i sposobnostima za opažanje.

“Ova industrija se jednoglasno slaže da bi tehnologija koja to omogućava i koja će morati da bude spremna, trebalo da bude relativno razvijena i zrela u narednih četiri do pet godina”, kaže predstavnik jednog od tri američka automobilska giganta “Forda” Džejms Mekbrajd.

U 2016. 3D štampači za potrošače postaće gotovo neophodni za svako domaćinstvo, dok će te mašine na profesionalnom nivou, koje mogu da štampaju metalne delove, početi da menjaju sve grane industrije.

“Najviše se bavimo titanijumom, jer dve industrije žive od mogućnosti da prave složene, vrlo lagane delove od titanijuma. Konkretno, mislim na vazdušni prostor i odbranu, kao i na zdravstvo”, kaže Keti Luis iz korporacije “3D Systems”.

Stručnjaci se slažu da napredak u drugim segmentima, poput veštačke inteligencije, virtuelne realnosti, uređaja koji se nose na telu i ličnih transportnih sredstava, obećava da će 2016. biti izuzetno uzbudljiva godina.