Na nacionalnom geoportalu „GeoSrbija” objavljena je topografska karta u razmeri 1 : 20 000 za područje jugoistočne Srbije. U okviru implementacije IGIS programa preko projekta „Uspostavljanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i centra za daljinsku detekciju Republike Srbije” izrađen je 71 list topografske karte u razmeri 1 : 20 000 za područje jugoistočne Srbije.

Listovi topografske karte su izrađeni za teritorije opština: Merošina, Žitorađa, Vlasotince, Babušnica, Crna Trava, Surdulica i Bosilegrad; delove teritorija opština: Aleksinac, Prokuplje, Doljevac, Bojnik, Gadžin Han, Pirot, Dimitrovgrad, Vladičin Han, Vranje, Vranjska Banja i Trgovište, kao i delove teritorija gradova Niša i Leskovca.

geoportal-poplave

Podaci su dostupni na uvid na geoportalu „GeoSrbija” i INSPIRE veb-portalu za korisnike iz državnih institucija koje pristupaju portalu.

Na osnovu aerofotogrametrijskog snimanja realizovanog od 2011. do 2012. godine prikupljeni su3D vektorski topografski podaci koji su struktuirani u osnovni topografski model (OTM), a odnose se na tematske celine objekti, saobraćajna mreža, hidrografija, zemljišni pokrivač, reljef i vodovi. Na osnovu tih podataka i podataka iz drugih podsistema geodetsko-katastarskog informacionog sistema (GKIS) za tematske celine geodetska osnova, zaštićena područja, registar državne granice, RPJ, geografska i druga imena izrađeni su listovi topografske karte u razmeri 1 : 20 000 u UTM projekciji, u sladu sa Kartografskim ključem.

U toku je izrada novih listova topografske karte 1 : 20 000, koji će biti sukcesivno objavljivani na geoportalu.