Studija Ujedinjenih nacija, čiji su rezultati predstavljeni na RESPA regionalnom sastanku, Srbije, Cene Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije, koji je otvoren danas i trajaće do 12. juna u prostorijama Direkcije za elektronsku upravu, pokazala je da je po indeksu razvijenosti eUprave Republika Srbija na drugom mestu.

euprava-you-tube

Na prvom mestu, odnosno sa najvišim indeksom razvijenosti nacionalnog portala u regionu od 0,6346, nalazi se Crna Gora. Srbija je sa nešto manjim indeksom od 0,5472 zauzela drugo mesto, dok se iza nje nalaze Albanija i BiH sa stopom razvoja od 0,5046, odnosno 0,4707.
– Strategija eUprave za period od 2015. do 2018. godine podrazumeva razvoj i implementaciju velikog broja novih usluga. Kroz nekoliko dana građani će moći da vežbaju i polažu teorijski deo vozačkog ispita preko našeg portala. Takođe, biće u prilici i da provere svoja dugovanja prema Poreskoj upravi. Intenzivno radimo i na razvoju usluge za online dobijanje građevinske dozvole– što će jednu od do sada najkomplikovanijih procedura učiniti lagodnom – izjavio je na otvaranju sastanka Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

On je istakao da se u narednom periodu očekuje i donošenje Zakona o elektronskoj upravi, kao i Zakona o jedinstvenom registru građana.

– Dobar zakonski osnov je najbitniji preduslov za modernu i funkcionalnu eUpravu svake zemlje. Milion registrovanih vozila preko našeg portala govori da građani imaju potrebu za kvalitetnim nacionalnim online servisom. Na nama je da obezbedimo zakonski okvir za njegovo funkcionisanje – dodao je Stojanović.

Nacionalni portal eUprava se nalazi na adresi www.euprava.gov.rs . Trenutno broji više od 260.000 korisnika koji na raspolaganju imaju oko 300 usluga. Pristup portalu je besplatan i otvoren za sve građane Srbije, a snalaženje je lako i prilagođeno ljudima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru.

RESPA je međunarodna organizacija, osnovana sa ciljem jačanja regionalne saradnje u oblasti javne uprave na Zapadnom Balkanu. Na regionalnom sastanku ove organizacije, koji se trenutno održava u Beogradu, biće predstavljena strategija razvoja eUprave Srbije od 2015. do 2018. godine. Gosti su pripadnici delegacija iz Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.