Kaspersky

Digitalna transformacija je proces koji je pristuan kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Razvojem e-servisa i usluga unapređuje se kako transparentnost tako i efikasnost u upravljanju prirodnim i društvenim resursima. Najviši standardi sajber bezbednosti jedni su od osnovnih preduslova za kompetentne, pouzdane i efikasne servise elektronske uprave.

U ovogodišnjem izveštaju UN-a, koji prati razvoj elektronske uprave članica ove svetske organizacije, Indeks razvoja elektronske uprave Srbije vrednovan je najvišom ocenom, pa se ona plasirala kao najbolja u regionu i, prema razvijenosti ovih servisa, na 40. mesto među 193 zemlje u svetu.

Trend servisa i usluga u elektronskom obliku primenjuje se u svim državama sveta, ali postoje određeni rizici od sajber pretnji. Prethodnih meseci mogli smo da čitamo o parališućim napadima na vladine i druge institucije od javnog značaja u gotovo svim zemljama našeg neposrednog okruženja – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj. I građani Srbije su to osetili na svojoj koži kada im je na neko vreme bilo otežano korišćenje usluga RGZO ranije ove godine.

Vlade širom sveta imaju zadatak da razviju i održe sajber bezbednosne kapacitete koji osiguravaju nacionalnu bezbednost, ali ujedno i da omoguće bezbedno koriščenje kompleksnih sistema digitalnih servisa svoje e-uprave. Zadatak je dodatno usložnjen činjenicom da izazov može doći od svakog pojedinačnog korisnika koji koristi servis e-uprave, a koji je izložen rizicima u online svetu.

“Prema podacima i statistikama koje kompanija Kaspersky dobija sa svoje KSN mreže, Srbija je pre samo dve sedmice, bila zemlja sa najvećim udelom korisnika napadnutih putem fišing mejlova sa malicioznim fajlom u svom prilogu”, rekao je Srđan Gligorić, Enterprise Manager kompanije Kaspersky za region Balkana. “U najvećem broju slučajeva, taj prilog je bio ‘Agent Tesla’ ili ‘Agensla’, dobro poznat kao malver koji pokušava da uspostavi daljinsku kontrolu nad uređajem korisnika, beleži sve podatke unete sa tastature i šalje ih natrag na servere napadača. Činjenica da su se u prvih sedam zemalja sa najvećim brojem napada nalazile gotovo sve preostale zemlje bivše Jugoslavije najbolje potvrđuje koliko je ovaj region interesantan sajber kriminalcima”, zaključio je on u obraćanju na konferenciji Smart eGovernment koja je danas održana u Beogradu.

Značajan izazov bezbednosti dolazi i od kompleksnosti samog sistema eUprave.
Svako novo usvojeno tehnološko rešenje može voditi neočekivanim i novim sajber izazovima. Razumevanje i anticipiranje ovih izazova je ključno za njihovo rešavanje, a ono podrazumeva povezivanje i saradnju državnih subjekata na unapređenju IT bezbednosti. Organizacijama koje se nose sa ovim izazovima često nedostaju relevatna iskustava, ali i pristup adekvatnim veštinama i resursima potrebnim da donesu ispravne odluke u oblasti sajber bezbednosti.

„Iskustvo koje istinski globalni partner, sa relevantnim iskustvom sa svim nadolazećim tehnologijama može pružiti kao podršku ovim organizacijama često je nemerljivo.“ rekao je Srđan Gligorić i dodao „Kaspersky pomaže raznim vladinim organizacijama širom sveta da usvoje proverene bezbednosne strategije. Kroz pažljivo osmišljen pristup, prilagođena rešenja i servise, koji su podržani našim vodećim Threat Intelligence servisima, kompanija Kaspersky štiti i podatke i kontinuitet pružanja servisa od najnaprednijih pretnji i targetiranih napada, ublažavajući rizike, preventivno otkrivajući napade ili pružajući podršku ovim organizacijama u slučaju napada. Naše iskustvo podrazumeva i osnaživanje zaštite u cilju odbrane od svih budućih izazova.“

Za više informacija, posetite https://go.kaspersky.com/government