Namics softver

Švajcarska softverska agencija „Namics” počela je da sprovodi četvorogodišnji plan zapošljavanja 100 softverskih inženjera u Republici Srbiji. U prvoj fazi razvoja poslovanja „Namics” će, u svojoj kancelariji u Beogradu, proširiti međunarodni tim za rad na Hybris platformi.

Iz agencije „Namics” najavljuju da će za potrebe internacionalnih projekata angažovati 20 Java inženjera: „Nakon dovogodišnjeg poslovanja u Srbiji naša centrala u Sent Galenu odlučila je da Java tim, za rad na Hybris platformi, bude pojačan upravo iz beogradske kancelarije. Tako će srpski inženjeri dobiti priliku da rade u distribuiranim timovima sa kolegama iz Nemačke i Švajcarske na projektima kao što su pokretanje „Medelinog” onlajn šopa ili redizajniranje globalnog „Viktorinoksovog” e-šopa”, najavila je Ketrin Ferari-Simon, direktorka kancelarije „Namics” u Beogradu.

Odluka da se pojačaju prvo timovi koji će raditi na Hybris platformi i unapređivati elektronsko poslovanje, doneta je posle analiziraja globalnih potreba.

Ivan Dugalić, softver arhitekta u beogradskom „Namics-u”, objasnio je kako potrebe e-commerce-a utiču na rad softverskih inženjera na Hybris platformi: „Količina podataka sa kojom radimo je ogromna. Nekada smo imali baze u gigabajtima, a sada su one u terabajtima. Takođe, kako raste broj korisnika e-commerce-a, sve je veći izazov pronaći dobra rešenja za skaliranje i omogućiti da sajtovi i aplikacije funkcionišu bez problema čak i kada ogroman broj korisnika pokušava da im pristupi istovremeno. Prošlogodišnji Black Friday, kada je neočekivano veliki broj ljudi kupovao putem interneta, dobar je primer koji potvrdio nam je koliko je važno da razvijemo brza i pouzdana softverska rešenja.”

Dugalić je dodao da su među najvećim prednostima za Java inženjere, koji rade na Hybris platformi, to što postoji mali technology debt, što je i jedan od razloga zbog kojih je toliko zanimljiv inženjerima: „Platforma je fleksiblina i omogućava nam da stalno koristimo poslednje tehnologije i usavršavamo poznavanje Spring platforme i Java programskog jezika.” On je dodao da rad u Hybrisu ne podrazumeva samo razvoj tehnoloških aspekata: „Radeći na takvim platformama konstantno napredujemo i u drugim aspektima našeg posla: unapređujemo poznavanje biznisa, komunikativne veštine, kao i metodologiju.”