eurovision

Čari svakog takmičenja su i predviđanja pobednika. Evropsko muzičko-scensko takmičenje koje drži Ginisov rekord po najdužem stažu već više od 60 godina pleni pažnju publike širom sveta, pa će tako i ove godine milioni ljudi pratiti 42 takmičara i takmičarke, u tri faze – dva polufinala 9. i 11. maja, i finalu,  13. maja u Ukrajini.

Predviđanju pobednika pridružio se i Microsoft, angažovanjem svojih naprednih softverskih alata za analizu podataka u zabavne svrhe.

Korišćenjem širokog spektra podataka sa web-a, društvenih mreža i internet pretraživača, uparenih sa podacima o dosadašnjoj istoriji glasanja, Microsoft je stvorio jedinstveni model predviđanja u realnom vremenu za predviđanje ko će se kvalifikovati u finale i pobediti u takmičenju. Ova izuzetno snažna Microsoft rešenja mogu da ponude vrlo precizne rezultate kada su veliki događaji poput ovoga u pitanju. Tako je, koristeći analizu podataka, Microsoft Bing tim za predviđanje uspešno pogodio pobednika ovog takmičenja 2015, kao i svih top-pet pobednika Abu Dhabi Grand Prix 2016, a čak 71% tačnih prognoza imao je i za dodelu Oskara 2017.

Posebno je zanimljivo istaći važnost predviđanja i ažuriranja promenljivih u realnom vremenu, s obzirom na to da različiti signali sa web-a i društvenih mreža utiču i na šablone glasanja. Microsoft prati te signale i uparuje ih sa relevantnim podacima iz prethodnih godina, što omogućava Bing timu za predviđanje da odredi najistaknutije šablone ponašanja i predvidi najverovatnije rezultate. Svi podaci uključeni u analitički model su naravno anonimni i nemoguće je pripisati ih individualnom korisniku.

Microsoft rešenja za analitiku čine ga jednim od predvodnika u digitalnoj transformaciji svih grana industrije, što biznis korisnicima omogućava da optimizuju svoje aktivnosti i efikasnije razvijaju proizvode, ali i da pomažu zaposlenima da postignu više za manje utrošenog vremena. Jedan od suštinskih načina kojima se to postiže je omogućavanje boljeg upravljanja, analitike i razumevanja  podataka kojima raspolažu.

U iščekivanju finala takmičenja u subotu, pozivamo vas da se zabavite i ispratite najnovija predviđanja pobednika.