Nikon D500

Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da je D500, digitalni SLR fotoaparat, dobitnik Grand pri nagrade Camera GP (Grand Prix) 2017 Editors Award, što je još jedno priznanje pored TIPA i EISA nagrada.

Nagrade Camera GP dodeljuje novinarsko udruženje Camera Journal Press Club (C.J.P.C./Japan), koje je osnovano u septembru 1963, a sačinjavaju ga urednici 12 časopisa za fotoaparate i fotografiju (od aprila 2016).

Ovogodišnji dobitnik nagrade Editors Award prema mišljenju članova C.J.P.C.-a je D500, koji je ovu nagradu osvojio zbog svoje popularnosti, zainteresovanosti publike za njega i stepena inovacije koji ga karakteriše.

D500 je do sada osvojio tri izuzetno prestižne nagrade. Pored ove nagrade osvojio je još i nagrade „TIPA Awards 2016 – Best APS-C DSLR Expert“ i „EISA Awards – European Prosumer DSLR Camera 2016-2017“.

„D500 je dugo očekivani novi vrhunski model iz Nikonove linije SLR fotoaparata APS-C formata. On predstavlja odličan odnos vrhunskih performansi i cene, a osnovne funkcije, kao što je AF senzor, nasledio je od fotoaparata D5, vodećeg modela kompanije Nikon formata od 35 mm [135] „u punoj veličini“, ali po ceni koju prosečan korisnik može da priušti. D500 može da se smatra fotoaparatom koji format APS-C čini privlačnijim zbog svog čvrstog i izdržljivog tela, tražila visoke definicije i vrhunskih performansi kontinualnog režima fotografisanja, što su sve odlike prvoklasnog fotoaparata. Opremljen je superiornim AF sistemom sa tačkama fokusa koje pokrivaju široki raspon kadra i koji omogućava snimanje oštrih i jasnih snimaka subjekata u pokretu. Iako je danas razvoj fotoaparata bez ogledala izuzetan, D500 nas podseća na to koliko su SLR fotoaparati privlačni.“

Osnovne funkcije fotoaparata D500

・ AF sistem nove generacije od 153 tačke koji pruža vrhunske karakteristike snimanja subjekata u bilo kojoj situaciji

・ Kontinualno fotografisanje velike brzine od čak 200 snimaka u rafalu pri približno 10 fps (14-bitne komprimovane RAW slike bez gubitaka)

・ Kompaktan sistem koji DX format može da pruža za okretno i brzo fotografisanje

・ Prilagođen je potrebama profesionalaca zahvaljujući podršci za snimanje filmova u formatu 4K UHD (3840×2160)

・ Novi EXPEED 5 sistem za obradu slike pruža veliki opseg standardnih ISO osetljivosti od ISO 51.200, sa mogućnošću povećanja čak do vrednosti „Visoka 5“ (ekvivalent ISO 1.640.000)

・ Opremljen je nagibnim monitorom osetljivim na dodir sa visokom rezolucijom od 3,2 inča što omogućava ugodnije fotografisanje

・ Podržava SnapBridge, aplikaciju koja omogućava jednostavno povezivanje fotoaparata sa pametnim uređajem