Nikkor Z 28mm.jpg

Danas, kompanija Nikon predstavlja najmanji i najlakši ikad napravljeni objektiv serije Z sa fiksnom žižnom daljinom punog formata¹: NIKKOR Z 28mm f/2.8 Ovaj urbani pripovedač je vrhunski objektiv za svakodnevnu upotrebu. Širokougaoni, ali ne previše, neverovatno pristupačan i nerazmetljivo moćan, spreman je za sve – od uličnih scena do pejzaža i spontanih portreta.

Ovaj svetlosno jak objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 28 mm pruža prostrani vidni ugao, idealan za prikaz cele scene, a minimalna razdaljina fokusa od 0,19 m čini ovaj objektiv pravim za dramatične krupne planove. Široki Z bajonet i zaobljeni otvor blende od f/2,8 zajedno omogućavaju vrhunske performanse u uslovima lošeg osvetljenja, a fotografi mogu da fokusiraju subjekat ispred neverovatno mekog, prirodnog zamućenja pozadine.

NIKKOR Z 28mm f/2.8 olakšava snimanje sjajnih segmenata filma. Žižna daljina od 28 mm je klasika u kinematografskom izrazu, a uz tako lagan objektiv korisnik može da bira da li da fotografiše iz ruke ili pomoću gimbala.

Pregled osnovnih ključnih karakteristika: NIKKOR Z 28mm f/2.8

Svetlosno jak širokougaoni objektiv od f/2,8: žižna daljina od 28 mm snima širokougaone kadrove bogatih boja i kontrasta.

Izuzetno prenosiv: objektiv je dugačak pribl. 43 mm i težak pribl. 155 g. Jednostavno je toliko mali da se može držati na fotoaparatu ili ga možete staviti u džep od jakne.

Prelepo zamućenje pozadine: široki Z bajonet i fiksni zaobljeni otvor blende od f/2,8, sa 7 lamelica, pružaju neverovatno meko, prirodno zamućenje pozadine.

Vrhunski krupan plan: minimalna razdaljina fokusa od samo 0,19 m omogućava korisnicima da dobiju oštar fokus na kratkom rastojanju.

Brz, bešuman AF: pokreće ga izuzetno tih koračni motor, a zahvaljujući dodatnoj svetlosti koju prikuplja Z bajonet, fokusiranje je brzo, precizno i bešumno.

Sjajan za filmove: efekat neželjene promene žižne daljine je drastično smanjen pa fokus može da se podesi bez promene vidnog ugla snimka.

DX isecanje od 42 mm: pruža vidni ugao od 42 mm kada se koristi na fotoaparatima kompanije Nikon serije Z DX formata.

Laka kontrola: bešumni kontrolni prsten može da se podesi tako da kontroliše fokus, blendu, korekciju ekspozicije ili ISO.

Dobro zaštićen: zaptiven radi zaštite od prašine i kapljica vode.