Kompanija Nikon danas sa zadovoljstvom objavljuje da su četiri njena proizvoda ostvarila uspešne rezultate na dodeli nagrada EISA Awards 2021-2022. Fotoaparat bez ogledala Nikon Z 6II je osvojio nagradu „Advanced Camera” (Napredni fotoaparat), a Nikon Z 5 je osvojio nagradu „Best Buy Camera“ (Najbolji fotoaparat za kupovinu). Trijumfovali su i brojni NIKKOR objektivi, od kojih je NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 osvojio nagradu za najbolji „Macro Lens” (Makro objektiv), dok je NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S odneo pobedu u kategoriji „Professional Telephoto Zoom Lens“ (Profesionalni telefoto zum objektiv).

Jedan od najnaprednijih Nikonovih modela bez ogledala, fotoaparat Z 6II, pohvaljen je zbog impresivnog sistema autofokusa i mogućnosti obrade slika, što ga čini najboljim izborom za ostvarene fotografe. U međuvremenu, Z 5 je priznat kao fotoaparat punog formata sa najboljom vrednošću na tržištu zahvaljujući senzoru punog formata, elektronskom tražilu i visokoj ISO osetljivosti. U kategorijama objektiva, i NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 i NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S su pohvaljeni zbog izuzetne optike i vrhunskog dizajna.

Osvojene nagrade pokazuju da Nikon nastavlja da nadograđuje dokazanu istoriju izuzetnih rezultata u oblasti dizajna i inženjeringa, pružajući uzbudljivu i inovativnu opremu koja ispunjava potrebe fotografa – i u kreativnom i u tehničkom pogledu.

Komentari udruženja EISA za fotoaparat Nikon Z 6II, dobitnika nagrade „Advanced Camera” za sezonu 2021–2022.

Nikon Z 6II je svestrani fotoaparat sa senzorom punog formata BSI CMOS od 24,5 miliona piksela koji može da snima 4K Ultra HD video zapise pri 60 fps. Njegov sistem autofokusa nove generacije može da radi u uslovima slabog osvetljenja i do -4,5 EV, dok dva EXPEED 6 sistema za obradu slike pružaju bržu obradu slike i veći kapacitet bafera za kontinualno fotografisanje u poređenju sa prethodnikom. Z 6II koristi i dva slota za kartice, jedan za CFexpress/XQD karticu i jedan za standardnu SD karticu. Može da se napaja preko USB-C interfejsa i u potpunosti je kompatibilan sa vertikalnim rukohvatom sa baterijama. To je jedan od najuspešnijih fotoaparata dostupnih za ozbiljne i strastvene fotografe.

Komentari udruženja EISA za fotoaparat Nikon Z 5, dobitnika nagrade „Best Buy Camera” za sezonu 2021–2022.

Nikon Z 5 je kompaktan i lagan fotoaparat sa senzorom punog formata od 24,3 miliona piksela postavljenim na mehanički sistem stabilizacije. Veoma je prijatan za korišćenje zahvaljujući velikom rukohvatu, džojstiku za brzu promenu opcija, ekranu osetljivom na dodir i oštrom elektronskom tražilu od 3,6 miliona tačaka. Sa maksimalnom osetljivošću od ISO 51.200, fotoaparat Nikon Z 5 može da snima i u lošim uslovima osvetljenja. Njegov sistem autofokusa sa 273 tačke je veoma efikasan i automatski prepoznaje oči i lica ljudi, kao i nekih kućnih ljubimaca. Fotoaparat može da snima i 4K video zapise, ali uz isecanje od 1,7x. Sve u svemu, to je fotoaparat punog formata sa najboljom vrednošću na tržištu.

Komentari udruženja EISA za objektiv NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 dobitnika nagrade „Macro Lens“ za sezonu 2021–2022.

Ovaj pristupačan, kompaktan i lagan standardni makro objektiv za Nikon Z fotoaparate pruža reprodukciju od 1:1 pri minimalnoj razdaljini fokusa od 16 cm. Optički dizajn koristi i asferične i staklene elemente sa ekstraniskom disperzijom za smanjenje hromatske aberacije. Sloj fluora štiti prednji element objektiva, a cilindar je zaštićen od prašine, prljavštine i vlage, zahvaljujući čemu može da se koristi u teškim uslovima. Ima bešumni kontrolni prsten pomoću kog možete da podešavate otvor blende ili ISO osetljivost. Kada se koristi sa fotoaparatom DX formata serije Z, ovaj objektiv ima vidni ugao ekvivalentan 75 mm, što ga čini sjajnim izborom za makro fotografije i portrete.

Komentari udruženja EISA za objektiv NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S, dobitnika nagrade „Professional Telephoto Zoom Lens“ za sezonu 2021–2022.

Kao što se i očekivalo od objektiva namenjenog za vrhunsku, profesionalnu upotrebu, ovaj svetlosno jak telefoto zum objektiv predstavlja poslednju reč tehnologije. U optičkom pogledu je izvanredan zahvaljujući kombinaciji visokih nivoa oštrine i efikasnog suzbijanja aberacija. U ostale poželjne karakteristike spadaju konstrukcija otporna na vremenske prilike, brz, bešuman i precizan autofokus, kao i efikasna optička stabilizacija. Prilagodljivi kontrolni prsten, dva dugmeta koja mogu da se programiraju i displej na gornjoj ploči pružaju neprikosnoveni nivo kontrole. Rezultat toga je fantastičan objektiv koji je idealan za najraznovrsnije namene, od fotografija divljih životinja i sportskih događaja do portreta i svadbenih fotografija.

EISA Awards svake godine dodeljuje nagrade takvim novim proizvodima koji kombinuju najnapredniju tehnologiju i praktične funkcije sa vrhunskim performansama u klasi. Nagrade pokrivaju sve – od najpristupačnijih proizvoda velike vrednosti do najambicioznijih izdanja savremene elektronike za široku potrošnju. Iako kategorije nagrada koje se neprestano menjaju odražavaju evoluciju dizajna proizvoda i mogućnosti povezivanja, svaki dobitnik nagrade EISA Award je i dalje najbolji u svojoj klasi.