Nikon D5

Korporacija Nikon sa zadovoljstvom objavljuje da su tri njena proizvoda dobitnici prestižnih TIPA nagrada za 2016. koje sponzoriše Technical Image Press Association (TIPA), globalno udruženje časopisa posvećenih fotografiji i obradi slika. Nikon D5 DSLR fotoaparat je izabran u kategoriji Best DSLR Professional/Action (najbolji DSLR profesionalni fotoaparat/fotoaparat za fotografisanje aktivnosti), model Nikon D500 izabran je u kategoriji Best APS-C DSLR Expert (najbolji APS-C DSLR napredni fotoaparat), a aplikacija SnapBridge izabrana je u kategoriji Best Imaging Innovation (najbolja inovacija u oblasti snimanja).

Nikon D5

Najbolji proizvodi iz oblasti fotografije i obrade slika predstavljeni u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2016. izabrani su za TIPA nagrade za 2016. godinu u brojnim kategorijama tokom procesa u kom su glasali urednici prestižnih časopisa za fotografiju i obradu slika iz celog sveta.

Posetite veb sajt TIPA Awards 2016 da biste pronašli dodatne informacije.

 

TIPA komentari za Nikon D5 – dobitnik nagrade Best DSLR Professional/Action

Mehanizam za obradu slika EXPEED 5 koji je ugrađen u D5 obezbeđuje nizak nivo šuma, izuzetno brzu obradu slike koja je potrebna za 4K UHD video i kontinualno fotografisanje velike brzine, približno 12 kadrova u sekundi (sa AF i AE praćenjem). I do 200 14-bitnih kompresija RAW slika bez gubitka mogu da se snime u jednom rafalnom kontinualnom fotografisanju. Novi modul sa senzorom za autofokus Multi-CAM 20K sadrži čak 153 tačke fokusa (99 su unakrsni senzori postavljeni u centralnim i perifernim oblastima) i pokriva široku oblast kadra. Pored toga, JPEG slike čiji broj piksela približno iznosi 8 megapiksela mogu da se izdvoje iz 4K UHD filmova; D5 podržava najširi opseg osetljivosti u istoriji kompanije Nikon – ISO 102400 i pomoću opsega detekcije u režimu autofokusa koji počinje na samo −4 EV moguće je automatsko fokusiranje slabo osvetljenih subjekata sa niskim kontrastom.

 

TIPA komentari za Nikon D500 – dobitnik nagrade Best APS-C DSLR Expert

Korišćenje novog sistema za obradu slika EXPEED 5 i novog Nikon CMOS senzora DX-formata za D500 omogućava širok opseg osetljivosti – ISO 100–51200, proširiv do ekvivalenta ISO 1640000 (Hi 5). D500 omogućava kontinualno fotografisanje velikom brzinom od približno 10 kadrova u sekundi (sa AF i AE praćenjem) za 79 snimaka 14-bitnih nekomprimovanih RAW slika u jednom rafalnom snimanju. Pored slika, D500 podržava snimanje 4K UHD (3840 × 2160)/30p, full-HD i intervalskih filmova. Opremljen je ekranom osetljivim na dodir od 3,2 inča i približno 2.360.000 tačaka koji pojednostavljuje pregled i snimanje. Fotoaparat može da istovremeno snima i na XQD i SD kartice i kompatibilan je sa aplikacijom SnapBridge, koja omogućava jednostavno povezivanje fotoaparata sa pametnim uređajem, a što korisnicima omogućava prenos i deljenje slika.

 

TIPA komentari za SnapBridge – dobitnik nagrade Best Imaging Innovation

SnapBridge omogućava jednostavno povezivanje fotoaparata i pametnog uređaja pomoću energetski efikasne Bluetooth veze smanjene potrošnje energije. Kada se instalira, SnapBridge omogućava trenutni prenos slika na pametni uređaj sa fotoaparata sa kojim može da se upari i do pet uređaja. Originalne JPEG slike ili manje 2-MP (full HD) JPEG kopije tokom snimanja mogu da se automatski prenose na pametne uređaje i čuvaju na njima. Pored toga, mogu da se uvrste dva tipa ugrađenih informacija, uključujući autorska prava, informacije o snimanju, komentare i logotipe. Aplikacija podržava i daljinsko fotografisanje sa pametnog uređaja, što korisnicima omogućava da u realnom vremenu kadriraju i pregledaju snimke pomoću ekrana pametnog uređaja i, sa određenim fotoaparatima, da koriste funkcije kao što je samookidač.