Nikon sa zadovoljstvom najavljuje puštanje u prodaju fotoaparata bez ogledala punog Nikon FX formata, Z 7 i Z 6, kao i NIKKOR Z objektiva sa novim bajonetom većeg prečnika.

Nova dimenzija bez ogledala uz Nikonov sistem sa Z bajonetom

Sistem sa Z bajonetom se sastoji od fotoaparata bez ogledala sa novim bajonetom većeg prečnika, kao i kompatibilnih NIKKOR objektiva i dodatne opreme. Ovaj sistem je realizovan težnjom ka novoj dimenziji u optičkim performansama. Nasledio je Nikonovu tradiciju kvaliteta, vrhunsku tehnologiju snimanja, sjajnu funkcionalnost i visoku pouzdanost – inovacije proistekle iz digitalnih SLR fotoaparata.

U srcu novog sistema sa Z bajonetom je novi bajonet većeg prečnika koji otvara nove mogućnosti za dizajn objektiva, kao i nove kreativne prilike. Sistem sa Z bajonetom će nuditi niz objektiva visokih performansi*, uključujući svetlosno najjači objektiv u istoriji kompanije Nikon uz f/0,95. Osim toga, novi bajonet adapter će omogućavati kompatibilnost sa NIKKOR objektivima sa F bajonetom, što će fotografima pružiti širi izbor.

Sistem „Z“ predstavlja uvod u novo poglavlje. Nikon Z se zasniva na Nikonovoj težnji ka vrhunskim performansama. Reč je o pomeranju granica mogućnosti i pružanju alatki koje omogućavaju fotografima veću kreativnost.

Nikon će proširiti vrednost fotoaparata bez ogledala očuvanjem tradicije kvaliteta, uz praćenje razvoja tehnologije snimanja. Nikon će i dalje predvoditi svet fotografije tako što će fotografima nuditi podsticajne nove proizvode.

Pregled proizvoda Z 7 i Z 6

Fotoaparati Z 7 i Z 6 su opremljeni novim Nikonovim CMOS senzorom punog FX formata sa pozadinskim osvetljenjem i ugrađenim AF sa detekcijom faze u žižnoj ravni, kao i najnovijim mehanizmom za obradu slike, EXPEED 6.

Fotoaparat Z 7 ima 45,7 efektivnih megapiksela i podržava standardni opseg osetljivosti od ISO 64–25.600. U kombinaciji sa NIKKOR Z objektivima, fotoaparat postiže izvanredan nivo oštrine i detalja, sve do ivica slike.

Z 6 je fotoaparat FX formata opšte namene sa ukupnim brojem efektivnih piksela od 24,5 megapiksela i podržava širok opseg standardnih osetljivosti od ISO 100–51.200. Uz vrhunske performanse pri visokim osetljivostima i snimanje 4K UHD filmova punog formata sa punim iščitavanjem piksela, Z 6 ispunjava niz zahteva, poput fotografisanja u nedovoljno osvetljenim okruženjima i snimanja filmova.

Osnovne funkcije fotoaparata Z 7 i Z 6

 

Opremljen je novim CMOS senzorom FX formata sa pozadinskim osvetljenjem i ugrađenim AF-om sa detekcijom faze u žižnoj ravni

CMOS senzor sa pozadinskim osvetljenjem i ugrađenim AF tačkama sa detekcijom faze u žižnoj ravni usvojen je za fotoaparate Z 7 i Z 6. Model Z 7 ima ukupan broj efektivnih piksela od 45,7 megapiksela i podržava opseg standardnih osetljivosti od ISO 64–25.600 (moguće je i smanjenje na ekvivalentnu vrednost ISO 32 i proširenje na ekvivalentnu vrednost ISO 102.400). Model Z 6 ima ukupan broj efektivnih piksela od 24,5 megapiksela i podržava širok opseg standardnih osetljivosti od ISO 100–51.200 (dodatno smanjenje na ekvivalentnu vrednost ISO 50 i proširenje na ekvivalentnu vrednost ISO 204.800).

Hibridni AF sistem sa tačkama fokusa pokriva približno 90% oblasti slike

Model Z 7 ima 493 tačke fokusa*, a Z 6 ima 273, što omogućava veliku pokrivenost od približno 90% oblasti slike, i horizontalno i vertikalno. Ovaj hibridni AF sistem koristi algoritam optimizovan za senzor FX formata za automatsko prebacivanje između AF-a sa detekcijom faze u žižnoj ravni i AF-a sa detekcijom kontrasta uz fokusiranje. Upotreba NIKKOR Z objektiva dodatno povećava tačnost AF-a i kod fotografija i kod filmova.

Novi mehanizam za obradu slike EXPEED 6 za oštre i jasne slike i nove funkcije koje podržavaju kreativno izražavanje

Fotoaparati Z 7 i Z 6 su opremljeni novim mehanizmom za obradu slike EXPEED 6. Zahvaljujući izvanrednoj rezoluciji NIKKOR Z objektiva i NIKKOR objektiva sa F bajonetom, prikaz subjekata je oštriji nego ikada do sada. I šum se efikasno smanjuje.

Osim toga, opcija uoštravanja srednjeg opsega dodata je u parametre oštrine Picture Control. Ova opcija, zajedno sa postojećim parametrima uoštravanja i jasnoće, omogućava korisnicima da različite teksture unutar ekrana uoštravaju ili umekšavaju, i za fotografije i za filmove*. Fotoaparati pružaju i 20 opcija za Creative Picture Control (Kreativni Picture Control), kao podršku za kreativno izražavanje. Nivo efekta je podesiv od 0 do 100.

Elektronsko tražilo koje koristi vrhunske optičke tehnologije i tehnologije za obradu slike kompanije Nikon za pružanje jasnog i prirodnog prikaza

Elektronsko tražilo usvojeno za Z 7 i Z 6 je udobno i jednostavno za korišćenje u poređenju sa optičkim tražilima. Oba fotoaparata su opremljena elektronskim tražilom za koje je usvojen OLED ekran sa približno 3.690.000 tačaka. Elektronsko tražilo ima pokrivanje slike od približno 100% i uvećanje od 0,8×, kao i dijagonalni ugao gledanja od približno 37,0°.

Zasniva se na vrhunskim optičkim tehnologijama i tehnologijama za obradu slike kompanije Nikon koje osiguravaju jasno i ugodno pregledanje u poređenju sa optičkim tražilima, uz smanjenu aberaciju i minimalno naprezanje očiju, čak i tokom dužeg fotografisanja. Tu je i sloj fluora koji efikasno odbija prljavštinu nanetu na zaštitni okvir okulara. Osim toga, meni <i> se može prikazati u elektronskom tražilu, što korisnicima omogućava brz prikaz i podešavanje niza podešavanja fotografisanja, uključujući ISO osetljivost, režim AF oblast i Picture Control – sve to prilikom gledanja kroz tražilo.

Jedinstveni ergonomski dizajn kompanije Nikon koji omogućava intuitivno rukovanje

Modeli Z 7 i Z 6 su nasledili vrhunsku funkcionalnost kojoj je kompanija Nikon godinama bila posvećena pri razvoju fotoaparata. Njihova tela su kompaktna i odlikuju se čvrstim rukohvatom jednostavnim za držanje i dugmadi, kao što su dugme za pomoćni selektor, AF-ON, ISO i korekciju ekspozicije, pozicioniranom tako da omogućava brzo i lako korišćenje. Osim toga, displej je smešten na gornji deo fotoaparata, gde mogu da se prikazuju informacije o podešavanjima, isto kao kod vrhunskih modela digitalnih SLR fotoaparata.

Funkcije za filmove, kao što je 10-bitni N-Log, koji omogućava široki dinamički opseg i vremenskog kodiranja koje zadovoljava profesionalne potrebe

Modeli Z 7 i Z 6 podržavaju snimanje 4K UHD filmova punog formata (3840 × 2160)/30p u FX formatu, ali i snimanje Full HD/120p filmova. Oštriji 4K UHD filmovi su mogući uz puno iščitavanje piksela.*1 Osim toga, funkcija Active D-Lighting, elektronsko smanjenje vibracije i diferenciranje fokusa mogu da se koriste uz snimanje 4K UHD i Full HD filmova. Nikonov originalni N-Log može da se koristi i uz 10-bitni*2 HDMI izlaz.

Fotoaparati imaju i veliku dubinu boje i dinamički opseg sa 12 stepeni i 1300% za snimanje*3 velike količine informacija o tonovima iz svetlijih delova i senki za efikasniju gradaciju boja. Podrška za vremenski kôd olakšava sinhronizaciju video zapisa i zvuka sa segmentom filma preko više uređaja. Osim toga, kontrolni prsten ugrađen u NIKKOR Z objektive može da se koristi za tiho i ujednačeno podešavanje postavki poput otvora blende i korekcije ekspozicije.

Nikonovo prvo*1 smanjenje vibracije unutar fotoaparata uz efikasnost od pribl. 5,0 stepeni*2

Modeli Z 7 i Z 6 su opremljeni smanjenjem vibracije (VR) unutar fotoaparata. VR jedinica pruža korekciju za kretanje duž pet osa. Efekti smanjenja vibracije su ekvivalentni povećanju brzine zatvarača od približno 5,0 stepeni*1. Ova funkcija može efikasno da se koristi sa NIKKOR F objektivima, uključujući one koji nisu opremljeni funkcijom VR, uz FTZ bajonet adapter (prodaje se zasebno)*3.

Ostale funkcije

  • Operativni sistem nasleđen od Nikon digitalnih SLR fotoaparata omogućava intuitivno rukovanje dugmadi i prekidačima
  • Isti nivo snage i izdržljivosti, kao i otpornosti na prašinu i kapanje vode kao kod modela Nikon D850, u kompaktnom telu
  • LCD monitor osetljiv na dodir od 8,0 cm (3,2 inča), sa približno 2.100.000 tačaka i mehanizmom nagiba
  • Tiho fotografisanje otklanja podrhtavanje i šumove koje izaziva okidanje. Nova funkcija fokusiranja slike*1 korisniku omogućava da potvrdi ispravne postavke nakon fotografisanja uz pomeranje fokusa. Simulirana monohromatska slika putem tehnologije sa vrhunskim fokusom emulira kako će dubinska oštrina izgledati nakon kombinovanja svih slika u fokus u softveru za uređivanje*2
  • Kontinualno fotografisanje velikom brzinom (produženo)*3 pri približno 9 fps (Z 7) i 12 fps (Z 6) snima brze pokrete
  • Intervalsko fotografisanje koje omogućava kreiranje 8K (Z 7) intervalskih filmova*2
  • Prošireni opseg merenja pri slabom osvetljenju*4 omogućava korisnicima da lako snimaju scene poput prelaza od zalaska sunca do zvezdanog noćnog neba, uz automatsku ekspoziciju
  • Ugrađeni Wi-Fi® za direktno povezivanje sa pametnim uređajem pomoću aplikacije SnapBridge
  • Ugrađeni Wi-Fi® omogućava prenos slika i filmova na računar
  • Podrška za dodatnu opremu za postojeći digitalni SLR fotoaparat, poput bežičnog predajnika WT-7 (dostupan zasebno) za prenos slika i filmova velikom brzinom preko žičane ili bežične LAN mreže i radio kontrolisano napredno bežično osvetljenje koje omogućava fleksibilno fotografisanje sa više jedinica blica

 

 

Razvoj nosača baterija MB-N10

U nosač baterija MB-N10 koji je trenutno u fazi razvoja će stati dve punjive Li-jonske baterije EN-EL15b, što efikasno povećava broj mogućih snimaka i/ili vreme snimanja filmova za približno 1,8×. Pružiće isti nivo otpora na prašinu i kapanje vode kao modeli Z 7 i Z 6 i podržaće punjenje preko USB-a pomoću AC adaptera za punjenje EH-7P.

Informacije o puštanju ovog proizvoda u prodaju biće naknadno objavljene.

Trgovačke oznake (kompanije, proizvodi, usluge itd.) su žigovi ili registrovani žigovi odgovarajućih vlasnika.