Nikon D5

Nikon danas proglašava podbednike Festivala u saradnji sa nezavisnom filmskom organizacijom Raindance i režiserom i dobitnikom Oskara Asifom Kapadijom. Film Not A Pizza Order(Nije porudžbina za picu) režiserke Sesil Rago iz Francuske dobija Glavnu nagradu. Sesil osvaja opremu za snimanje filmova Nikon D810 i jednonedeljno putovanje sa svim plaćenim troškovima na Kanski filmski festival u maju 2016. godine u cilju poslovnog povezivanja.

Nikon D4S

Više od 550 filmskih stvaralaca u usponu širom Evrope prijavilo se za Nikon evropski filmski festival koji se održava drugu godinu zaredom. Entuzijasti i filmski stručnjaci pozvani su da istraživanjem teme „Svakodnevni momenti“ snime kratak film u trajanju do 140 sekundi koji pretvara običan trenutak u kreativnu priču.

 

Pobednike je odabrao žiri kojim je predsedavao režiser dokumentarnog filma nagrađenog Oskarom „Amy“ (Ejmi), Asif Kapadija. Članovi žirija bili su i Piter ten Hupen, fotograf i režiser nominovan za nagradu Emi, Eliot Grouv, osnivač nezavisnog filmskog festivala Raindance, i Dirk Jasper iz kompanije Nikon Europe.

 

Žiri je odabrao film „Not A Pizza Order“ režiserke Sesil Rago za dobitnika Glavne nagrade tokom finalne sednice na Britanskom filmskom institutu u Londonu. Svi članovi žirija bili su oduševljeni ovim snažnim filmom koji govori o problemima nasilja u porodici. Pretvorivši naizgled rutinski poziv u upečatljivu filmsku priču, režiserka je dobila pohvale za nezaboravnu priču svog filma upotpunjenu izvanrednim tehničkim veštinama.

 

U drugim kategorijama, žiri je odabrao sledeće pobednike:

  • Best Narrative (najbolja priča) – Bad Luck (Baksuzluk) režisera Martina Taubea iz Švedske
  • Technical Excellence (izuzetna tehnika) – Evasion (Izbegavanje) Pjera le Gala iz Francuske
  • Best Student Entry (najbolje studentsko ostvarenje) – Diamondjaw (Dijamantska vilica) čiji je autor Tormi Torop iz Estonije

 

Nagradu People’s Choice (izbor publike), koja se zasniva na pojedinačnim sviđanjima i deljenjima u okviru veb sajta Nikon filmskog festivala, dobio je film At Night They Work (Oni rade noću) čiji je autor Ad van Brunšot iz Holandije.

 

Asif Kapadija, predsednik ћirija na Nikon evropskom filmskom festivalu, rekao je: „Istaknuti filmovi imali su veoma jaku ideju i priču; oni su me odveli na mini putovanje. Lično smatram da je film „Not a Pizza Order“ neverovatno moćan kratki film. Čini vam se da je komedija, ali zapravo se radi o veoma ozbiljnom delu sa izuzetno važnom temom. Uvek tražim filmove koji ostaju sa mnom; bilo da je u pitanju neka slika ili trenutak ili nešto što čini da zapamtim taj film nakon što ga pogledam. Mislim da su svi nagrađeni filmovi odlični.“

 

Eliot Grouv, osnivač filmskog festivala Raindance i član žirija Nikon evropskog filmskog festivala, dodao je: „Bili smo zapanjeni visokim standardom prijavljenih filmova, a naročito različitim načinima na koje je tumačena tema „Svakodnevni momenti“. Budući da sam takođe režiser i uopšte pristalica nezavisnih filmova, izuzetno me raduje što Nikon podstiče filmske stvaraoce u usponu širom Evrope i sveta da razvijaju svoje talente i što ih nagrađuje tehnologijom koja im je potrebna da unaprede veštine.“

 

Sesil Rago, dobitnica ovogodišnje Glavne nagrade, rekla je: „Ova nagrada je sjajan podsticaj da nastavim da se trudim i pravim filmove. Veoma sam zahvalna članovima žirija. Snimam filmove u nadi da će oni možda uticati na živote ljude ili na njihov pogled na svet, a ova nagrada znači da možda mogu da pretvorim tu nadu u stvarnost.“

 

 

 

 

Kategorije i nagrade

Dobitnik Glavne nagrade dobiće opremu za snimanje filmova Nikon D810 i jednonedeljno putovanje sa svim plaćenim troškovima na Kanski filmski festival u maju 2016. godine u cilju poslovnog povezivanja, kao specijalni gost festivala Raindance.

 

Dva pobednika potkategorija „Best Narrative“ i „Technical Excellence“ dobiće fotoaparat Nikon D750 i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 evra, a pobednik u kategoriji „Best Student Entry“ dobiće opremu za snimanje filmova Nikon D750 i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 evra. Filmski stvaralac koji dobije nagradu „People’s Choice“ dobiće opremu za snimanje filmova Nikon D750.

* Dodatne informacije o nagrađivanim proizvodima kompanije Nikon naći ćete na adresi www.europe-nikon.com