Sporazum o snižavanju cena rominga između Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH je u krajnjoj fazi implementacije, a početak primene planiran je za kraj juna, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Kako je prenela RTCG, regulatorne agencije sve četiri države, potpisnice Sporazuma, donele su odluke o snižavanju cena rominga u svojim državama, koje se po principu reciprociteta primenjuju međusobno na zemlje potpisnice, saopštili su predstavnici Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su naveli da je donošenje odluka usledilo nakon dogovornih sastanaka regulatornih agencija, koje su i inicirale potpisivanje Sporazuma o romingu i zadužene su za njegovu implementaciju i realizaciju, prenosi RTCG.

roaming

Oni su precizirali da bi prvo sniženje cena rominga trebalo da stupi na snagu 30. juna i da traje jednu godinu, odnosno do 30. juna naredne godine. RTCG, takođe, prenosi da je iz Ministarstva navedeno da je odlukama predviđeno fazno snižavanje cena rominga, kao što je to slučaj u zemljama EU, zaključno sa junom 2017. godine. Sporazum o sniženju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama potpisali su krajem septembra prošle godine predstavnici nadležnih ministarstava Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije u Budvi.

Potpisnici Sporazuma su ranije ocenili da je to još jedan dokaz dobre saradnje na polju informaciono-komunikacionih tehnologija zemalja regiona, od kojih korist imaju građani. Oni su kazali da će ostaviti dovoljno prostora svim učesnicima na telekomunikacionom tržištu da se prilagode u skladu sa promenjenim regulativama.