Nokia G21

Da li planirate veliko prolećno čišćenje? Iako se uglavnom fokusiramo na doniranje stare odeće ili recikliranje nepotrebnih predmeta iz domaćinstva, takođe bi trebalo da razmislimo o tome da ovo vreme iskoristimo za prolećno čišćenje svojih uređaja.

Od velikog broja aplikacija do ogromnih fajlova koji zauzimaju previše prostora za skladištenje, kompanija HMD Global, vlasnik brenda Nokia telefona, deli nekoliko korisnih saveta o tome kako da očistite svoj uređaj ovog proleća. Čišćenje telefona, kao i okoline, omogućava vam da se više usredsredite na ono što vam je zaista važno. A sa više memorije u telefonu imaćete i više prostora da zabeležite sve avanture koje ste planirali u 2022. godini!

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona deli korisne savete i trikove za prolećno čišćenje pametnih telefona:

  • Izbrišite aplikacije koje ne koristite

Ako na vašem telefonu postoje aplikacije koje niste koristili neko vreme, onda je dobra ideja da ih izbrišete. Na Android telefonu, kao što je Nokia telefon, možete da odete u Podešavanja > Aplikacije i zatim proverite koje aplikacije niste koristili neko vreme. Možete da deinstalirate one koje ne koristite svakodnevno.

  • Lokacija, lokacija, lokacija

Neke aplikacije će automatski biti podešene da prate vašu lokaciju, čak i kada ih ne koristite. Ovo troši bateriju vašeg telefona, stoga je dobra ideja da to proverite za svaku aplikaciju instaliranu na vašem telefonu. Idite u Podešavanja > Aplikacije, proverite koje dozvole svaka od aplikacija već ima, a zatim ih podesite da ‘koriste lokaciju samo dok koristite aplikaciju’ kako biste sačuvali energiju vašeg telefona.

  • Očistite keš memoriju

Keširani podaci na vašem telefonu su korisni jer omogućavaju kraće vreme čekanja na ponovno učitavanje veb-stranica koje redovno posećujete. Ipak, oni takođe mogu da „pojedu“ vaše mobilne podatke. Na Android telefonima idite na Podešavanja > Aplikacije > *unesite veb-pretraživač po izboru* > Skladište i keš memorija, a zatim očistite skladište i keš memoriju.

  • Uvek preuzmite najnovija ažuriranja

Redovno ažuriranje telefona znači da će on duže ostati bezbedan. Ako vaš telefon nema najnoviju verziju dostupnog softvera, možda propuštate neke nove sjajne funkcije i potencijalno ste ranjivi na bagove i sajber pretnje. Da biste proverili da li je ažuriranje softvera dostupno, idite na Podešavanja > O telefonu > Proveri ažuriranja – tada ćete moći da ažurirate svoj telefon ako je dostupna nova verzija softvera.

  • Premestite i reorganizujte

Razmislite o kopiranju fotografija sačuvanih na vašem telefonu na eksterni disk ili cloud. Na taj način ne samo da ćete imati više prostora za skladištenje na svom telefonu, već ćete biti sigurni da su podaci skladišteni onlajn – pa ćete i dalje moći da im pristupite ako izgubite svoj telefon.