GLOBALFOUNDRIES je danas objavio da je uspešno ostvario testnu proizvodnju prvih primeraka novih AMD (NASDAQ: AMD) proizvoda koristivši GLOBALFOUNDRIES-ove najnaprednije 14nm FinFET proizvodne tehnologije. Kao rezultat ovog dostignuća, planira se da će ove dokazane GLOBALFOUNDRIES tehnologije biti upotrebljene u proizvodnji većeg broja AMD-ovih proizvoda koji izlaze u susret sve većim potrebama za visokim performansama, energetskom efikasnosti računarskih i grafičkih tehnologija širom velikog spektra upotrebe, od personalnih računara do data centara i imersivnih računarskih uređaja.

amd-pro

AMD je bazirao nekoliko svojih proizvoda na GLOBALFOUNDRIES-ovoj 14nm Low Power Plus (14LPP) proizvodnoj tehnologiji i trenutno sprovodi proces validacije uzoraka. Današnje obaveštenje predstavlja još jedno važno dostignuće u postizanju pune proizvodne spremnosti GLOBALFOUNDRIES 14LPP procesne tehnologije, koja će dostići pun proizvodni kapacitet tokom 2016. 14LPP platforma koristi prednosti trodimenzionalnih, potpuno-ispražnjivih FinFET tranzistora kako bi klijentima poput AMD-a pružila mogućnost kreiranja procesora većih performansi sa manjim dimenzijama za primenu u aplikacijama koje zahtevaju ultimativne performanse.

 

„Očekuje se da će FinFET tehnologija počevši od 2016. imati značajnu ulogu u mnogim AMD-ovim proizvodima,“ kaže Mark Pejpermaster (Mark Papermaster), viši potpredsednik i glavni tehnološki direktor u AMD-u. „GLOBALFOUNDRIES je neumorno radio na postizanju ovog ključnog dostignuća na svom 14LPP proizvodnom procesu. Radujemo se daljem progresu GLOBALFOUNDRIES-a ka ostvarivanju pune proizvodne spremnosti i očekujemo da ćemo 14LPP proizvodni proces iskoristiti u velikom nizu naših CPU, APU i GPU proizvoda.“

 

„Naša 14nm FinFET tehnologija je među najnaprednijima u industriji, i nudi najbolja rešenja za zahtevne dizajne velikog obima proizvodnje, visokih performansi, i visoke energetske efikasnosti uz najbolju veličinu čipova,“ kaže Majk Kedigan (Mike Cadigan), viši potpredsednik produkt menadžment grupe u GLOBALFOUNDRIES. „Sa našim bliskim partnerstvom sa AMD-om u dizajnerskim-tehnologijama, mi smo u prilici da im pomognemo da isporuče proizvode sa značajno unapređenim performansama u odnosu na 28nm tehnologiju, uz pružanje superiorne energetske efikasnosti i istinske cenovne prednosti zahvaljujući značajnom smanjenju površine čipova.“

 

GLOBALFOUNDRIES 14LPP FinFET je sve spremniji za početak pune proizvodnje i ima odličnu korelaciju modela-na-hardver u svojim Fab 8 postrojenjima u Njujorku. U januaru, rane verzije tehnologije (14LPE) su uspešno kvalifikovane za punu proizvodnju, i ostvarivale su ženjene rezultate ispravnosti vodećih klijentskih proizvoda. Verzije sa boljim performansama tehnologije (14LPP) su kvalifikovane za punu proizvodnju u trećem kvartalu 2015, sa početnom proizvodnjom u četvrtom kvartalu 2015 i proizvodnjom punih razmera planiranom za 2016.