Ekonomija znanja može najbrže da pokrene srpsku privredu, a ne reindustrijalizacija, rečeno je danas na zatvaranju prve regionalne konferencije o Internet ekonomiji Nova energija na Kopaoniku. „Trudili smo se na konferenciji da obuhvatimo što više oblasti koje imaju veze sa Internet ekonomijom i ekonomijom znanja“, izjavio je programski direktor konferencije Robert Čoban.

On je kazao da je Izrael najbolji primer, jer je ta zemlja osamdesetih godina prošlog veka uspela svoju ekonomiju da obrne od izvoznika južnog voća i brušenja dijamanata u 25. ekonomiju sveta. Kako je rekao, od 600 milijardi dolara izraelskog izvoza 300 milijardi je iz IT – sektora i to pritiskom na dugme i takav izvoz nije zavistan od šlepera, aviona, pada cen nafte ili čelika.

„Za male zemlje i ekonomije kakva je naša – to je budućnost, a ne neki pokušaj reindustrijalizacije, već da zadržimo mlade ljude da ostanu ovde i pružimo im uslove. Čuli smo na konferenciji i da je u Rumuniji porez za IT firme nula. Ne moramo ići u Izrael, naši susedi su se već potrudili da stvore uslove“, naveo je Čoban. Prema njegovim rečima, samo temišvarski univerzitet godišnje izbaci IT inžzenjera koliko i cela Srbija. To je sve jasna poruka vlastima u Srbiji da je ekonomija znanja put koji će srpskoj ekonomiji i građanima u najkraćem roku doneti boljitak, poručio je Čoban. Kodirektor konferencije Nova energija Zoran Torbica je kazao Tanjugu da je u prethodna tri dana na konferenciji bilo više od 800 učesnika i više od 120 predavača.

nova energija

On je kazao da su bile obuhvaćene različite teme, ali da im je svima zajedničko to da ljudi u Srbiji mogu da se pokrenu i ne žive više od „platica“ već da krenu da čeprkaju po Internetu i nešto zarade. “Ovde su bile dve devojke koje nemaju ni 25 godina, jedna živi u Švedskoj, a jedna u Srbiji i one zarađuju po jednoj fotografiji između 500 i 1.000 evra.

Došao je kraj tome da se u Srbiji hoda unazad, ako treba svi da obučemo, na primer, kangu džamps rolere (koji su predstavljeni na konferenciji) i skačemo kao kenguri – treba to da radimo, prosto ne treba više da se sedi i to je ta Nova energija, kao što je osamdesetih godina bio pokret Novi talasa u muzici, Nova energija je vezana za Internet“, poručio je Torbica. On je naveo da je cilj konferencije bio da se našim građanima poruči da na Internetu mogu da prodaju svoje znanje, proizvode i usluge, kao i da ih izvoze pritiskom na dugme.

Torbica je rekao da je Nova energija bila prva konferencija tog tipa i da će u narednom periodu biti još sličnih skupova za posebne teme unutar te oblasti.

„Pričali smo i o e-Upravi, na primer u Estoniji, gde i baka glasa putem Interneta, nadam se da će u bliskoj budućnosti i u Srbiji to biti moguće“, dodao je Torbica. Konferencija Nova energija, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, održva se od 29. aprila do 3. maja, a radni deo konferencije je završen danas.