Sony Bravia Z

Kompanija Sony predstavila je sledeću generaciju tehnologije televizijskog prikazivanja – ZD9 seriju BRAVIA 4K HDR televizora, koja nudi mogućnost reprodukovanja dubljih tonova crne boje, jarku osvetljenost i realističan kolorit. Nova premium linija dolazi kao vrhunac aktuelne Sony serije 4K HDR televizora, koja uključuje nagrađivane modele XD93 i XD940, a sam naziv „Z“ simbol je za značajan korak napred i najbolju tehnologiju prikazivanja. Nova unapređenja dodatno poboljšavaju 4K High Dynamic Range (HDR) prikaz, sa snažnim kontrastom i još preciznijim bojama, kako bi se prikazao upravo onakav sadržaj kakav je autor zamislio.

 

Novu Z9 BRAVIA 4K HDR seriju televizora odlikuje 4K HDR procesor X1 Extreme, kao i jedinstvena tehnologija pozadinskog osvetljenja, Backlight Master Drive, koja postiže izuzetan kontrast i živopisan prikaz boja. Zahvaljujući pomenutim tehnologijama, ovi uređaji pružaju impresivnije vizuelno iskustvo sa više dubine, teksture i realizma na ekranu nego što je prethodno bilo moguće.

 

Novi 4K procesor X1 Extreme je unapređen sa 40 odsto više obrade slike u realnom vremenu u poređenju sa čuvenim Sony 4K procesorom X1. Uz pomoć tri tehnologije – HDR remasteriranja zasnovanog na objektu, dvostruke obrade baza podataka i procesa Super Bit Mapping 4K HDR, ovaj procesor pruža novu dimenziju svakom 4K HDR sadržaju.

 

Analizom slike svake scene i doradom boje i kontrasta svakog pojedinačnog objekta, HDR remasteriranje zasnovano na objektu pruža realistične kadrove sa detaljnom teksturom. Ova tehnologija takođe unapređuje standardni dinamički opseg HD sadržaja na kvalitet blizu 4K HDR standarda. Inovativni 4K HDR procesor X1 Extreme poseduje i dodatnu bazu podataka za suzbijanje šuma, svojstvenu za Sony. Pretragom kroz hiljade obrazaca slika, dvostruka obrada baze podataka uklanja neželjeni šum i unapređuje svaki kadar na blistavu 4K rezoluciju. Proces Super Bit Mapping 4K HDR kreira glatkiju, prirodniju sliku i snažnom obradom signala od 14 bita, razdvaja trake solidne boje od izvorno 8 bita (FHD) ili 10 bita (4K), unapređujući gradaciju na nivo ekvivalentan 14-bitnoj gradaciji koju odlikuje 64 puta više nijansi boja. Na taj način, postiže se suptilna reprodukcija boja pri prikazima lica, zalazaka sunca i drugih scena sa sličnim nijansiranim prelazima boja.

 

Osim toga, nova Z9 serija BRAVIA 4K HDR televizora koristi i Backlight Master Drive tehnologiju koju je kompanija Sony predstavila kao prototip na CES sajmu 2016. godine. U pitanju je precizna tehnologija pozadinskog osvetljenja koja uz pomoć guste strukture LED svetala sa veoma preciznim algoritmom osvetljenja i jedinstvenim optičkim dizajnom, još više povećava dinamički opseg osvetljenosti i kontrasta kako bi predstavila pun potencijal 4K HDR prikaza. Pre primene ove tehnologije, lokalno zatamnjenje je kontrolisano u zonama koje su sadržale nekoliko LED svetala. Sada, u kombinaciji na najnovijom verzijom algoritma, diskretna LED kontrola može da zatamni i osvetli svako pojedinačno LED svetlo. Ovaj inovativni algoritam pruža potpunu preciznost za neuporediv kontrast i realistični prikaz. Jedinstvena optička struktura sa kalibrisanim LED snopom prikuplja emitovanu LED svetlost u tačku i preciznije fokusira datu oblast ekrana za još bolji kontrast. Ovim se istovremeno smanjuje difuzija svetla i flare efekat koji se može pojaviti na standardnim televizorima sa potpunim LED osvetljenjem.

 

Novi modeli poseduju i X-tended Dynamic Range PRO tehnologiju koja preciznim balansiranjem osvetljenja širom ekrana, zatamnjivanjem i osvetljavanjem određenih delova, postiže bolji kontrast. Na taj način, ostvaruje se tri puta veći opseg osvetljenja u odnosu na konvencionalne televizore sa LED pozadinskim osvetljenjem i unapređuje se svaki izvor sadržaja na kvalitet blizu HDR kvaliteta sa širim opsegom osvetljenja.

 

Ovi televizori koriste i procesor 4K X-Reality PRO koji proizvode izvanredne detalje za svaki sadržaj, od TV prenosa preko Blu-ray i DVD diskova do Internet snimaka i digitalnih fotografije, uz pomoć jedinstvenog Sony algoritma za najverniji prikaz scena, koji koristi naprednu bazu podatakaTakođe, sve uređaje iz nove serije odlikuje TRILUMINOS ekran sa proširenim opsegom jarkih i preciznih nijansi boja.

 

Sa ovim televizorima, iskustvo gledanja ide dalje od ekrana. Sofisticiran dizajn koji nalikuje ploči omogućava gledaocima da se prepuste 4K HDR prikazu, dok su sa zadnje strane svi kablovi uklonjeni iz vidokruga, obezbeđujući elegantan izgled uređaja iz svakog ugla.

 

Napredna Z9 serija BRAVIA 4K HDR televizora koristi Android TV sistem sa ekskluzivnim Sony interfejsom Content bar koji uključuje jednostavnu navigaciju kroz sadržaj, kao i glasovnu pretragu za pretraživanje sadržaja, postavljanje pitanja i upravljanje uređajem. Takođe, novi Content bar odlikuje i funkcija za filterisanje sadržaja (dostupnost ove funkcije zavisi od regiona) koja, umesto biranja programa među mnoštvom kanala, korisnicima omogućava da izaberu samo željeni sadržaj, kao što je sport, muzika, vesti i drugi. Pomoću servisa Google Cast imate priliku da jednostavno „pošaljete” sadržaj sa svog pametnog telefona ili tableta na televizor, dok ćete pristupom servisu Google Play uživati u svemu što inače radite na mobilnim uređajima, ali na velikom ekranu.

 

Novi modeli od 65”, 75” i 100” Z9 serije Sony BRAVIA 4K HDR televizora biće dostupni u Evropi ove godine. Model od 100” dolazi sa stalkom za sto ili pod, dok modeli od 75’’ i 65’’ dolaze samo sa stalkom za sto.