Kompanija Discovery Networks najavila je tri dugo očekivane serije koje će biti emitovane ove godine.

Ekskluzivne serije “Kuperovo blago” (Cooper’s Treasure) i “Potera: Unabomber” (Manhunt: Unabomber) pričaju dramatične i istinite priče koje pružaju uvid u dva potpuno različita sveta. Obe serije prikazuju istrajnost i avanturistički duh glavnih likova koji kreću u rešavanje dve velike misterije – jedne istorijske i druge kriminalne. “Kuperovo blago” i “Potera: Unabomber” će biti premijerno prikazane ove godine na kanalima kompanije Discovery Networks u preko 220 zemalja i teritorija. Serija “Kuperovo blago” će biti premijerno prikazana u maju, dok se premijera serije “Potera: Unabomber” očekuje u drugoj polovini ove godine.

Ovog leta kompanija Discovery će premijerno prikazati i program pod nazivom “Komarci” (Mosquito). Ovaj dugometražni dokumentarac treba da podigne svest o pretnji koju za ljudski rod predstavljaju komarci, a koja raste iz dana u dan. Ovaj program će podrobno prikazati jedinstvenu biologiju komaraca, otkrivajući njihovu neobičnu sposobnost da se prilagode i odupru naporima koje stručnjaci ulažu kako bi ih kontrolisali. Dokumentarac istražuje i uslove koji pogoduju bržem razmnožavanju komaraca, od klimatskih promena do brzog porasta svetskog saobraćaja.

“Kompanija Discovery sa ponosom predstavlja najbolje istinite priče široj publici. Ovakvi programi imaju sadržinu koja brzo privlači gledaoce, prikazuje istinske opasnosti i intrige”, rekla je Suzana Dajnidž (Susanna Dinnage), direktorka sadržaja i predsednica kompanije Discovery Networks UK.

Dajnidž dodaje:”Naši gledaoci žele da se njihova znatiželja probudi uz pomoć jedinstvenih priča koje će ih zaokupiti i naterati na razmišljanje. Ove tri serije pokazuju kreativnost i širinu priča koje emitujemo na Discovery kanalu”.

KUPEROVO BLAGO

Serija “Kuperovo blago” je ultimativna priča o avanturi u stvarnom životu i o lovu na blago koje je počelo u svemiru. Serija prati lovca na blago, Darela Mikloša (Darrell Miklos) u pokušaju da razotkrije mapu sa blagom koju je napravio njegov junak iz detinjstva, astronaut Gordon Kuper (Gordon Cooper).

Gordon Kuper je 1963. godine postavio novi rekord za najduži let u svemiru koji je trajao 122 sata. Tokom te misije Kuper je došao do neverovatnog otkrića. Dok je boravio u Zemljinoj orbiti primetio je anomaliju oko Južnih Kariba. Veruje se da je tokom svog putovanja oko Zemlje ovaj astronaut zabeležio više od 100 takvih anomalija. Tokom narednih nekoliko decenija Kuper je načinio mapu za koju je verovao da bi mogla da otkrije blago u vrednosti od više milijardi dolara. Pre nego što je umro, Gordon je podelio svoju tajnu sa dugogodišnjim prijateljem Darelom Miklošem (Darrell Miklos). Darel sada kreće sa timom istraživača da pronađe blago i ostvari Gordonov san.

POTERA: UNABOMBER

“Potera: Unabomber” je dramatična i istinita priča o tome kako je FBI uhapsio Unabombera, najsmrtonosnijeg serijskog bombardera u istoriji. Ova serija prati priču FBI agenta Džima “Fica” Ficdžeralda (Jim “Fitz” Fitzgerald) (kog igra Sem Vortington), koji je koristeći forenzičku lingvistiku identifikovao i na kraju uhvatio Teda Kačinskog poznatijeg kao Unabomber (kog u seriji tumači Pol Betani). Kao novajlija u kriminalističkom odeljenju i najnoviji član Unabom jedinice (UTF – Unabom Task Force), Fic se suočava ne samo sa Unabomberom – jednim od najprefinjenijih i najbrilijantnijih kriminalaca u istoriji – već i sa birokratijom jedinice za koju radi, pošto su njegove neobične ideje i novi pristupi odbačeni od strane sistema.

KOMARCI

Serija “Komarci” proučava svetski problem koji ima sve veći uticaj na čovečanstvo. Bolesti koje komarci prenose su jedan od najčešćih pojedinačnih uzroka smrti u modernoj ljudskoj istoriji. Ubrzane promene u prirodi, uključujući klimatske promene i porast međunarodnog saobraćaja povećale su i nivo opasnosti koje predstavljaju komarci svojim ubrzanim širenjem po planeti. Ove promene donose bolesti poput Zika virusa, Denga groznice i Žute groznice u najrazličitije delove sveta, od Brazila do Floride i Njujorka, na taj način izlažući milione novih života riziku.

Snimana na četiri kontinenta, serija sadrži uvide nekih od najvećih svetskih stručnjaka, kao što su Tom Frajden (Tom Frieden), Direktor centra za prevenciju i kontrolu bolesti, i stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije. Ovaj dokumentarac je poziv na akciju i poziv da se ulože ogromni internacionalni napori kako bi se sprečilo širenje ovih podmuklih insekata po svetu. Film ulazi duboko u jedinstvenu biologiju komaraca, otkrivajući njihovu nesvakidašnju sposobnost da se prilagode i odupru naporima koje stručnjaci ulažu kako bi ih kontrolisali.