Tim za globalno istraživanje i analizu kompanije Kaspersky Lab uočio je nove napade hakerske grupe Sofacy, koja sada koristi unapređene tehnike za napad. Ove tehnike su veoma istrajne i neprimetne, čineći maliciozne aktivnosti na napadnutom sistemu praktično nevidljivim.

Grupa Sofacy (poznata i kao „Fancy Bear”, „Sednit”, „STRONTIUM” i „APT28”) predstavlja naprednu grupu sa ruskog govornog područja, aktivnu od 2008. godine, čija su meta najčešće bile vojne i vladine organizacije širom sveta.

hakeri

Od kada je postala poznata javnosti 2014. godine, grupa je bila veoma aktivna kada su u pitanju hakerske aktivnosti. Štaviše, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su nove i naprednije alate Sofacy grupe. Ove nove alate karakterišu:

  • Razmenljivost: Napadači koriste različite backdoor programe kako bi inficirali metu sa nekoliko malicioznih alata, od kojih jedan ima funkciju podrške i služi da ponovo zarazi računar ako je neki od prethodnih backdoor programa uništio antivirus program.
  • Modularnost: Napadači koriste malver modularizaciju tako što postavljaju neke karakteristike backdoor-ova u više odvojenih modula kako bi na što bolji način prikrili maliciozne aktivnosti u napadnutom sistemu. Ovo je sve popularniji trend koji stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab redovno detektuju pri napadima.
  • Izbegavanje zaštitne mreže: U većini skorašnjih napada, Sofacy grupa koristila je novu verziju svog implanta za krađu podataka sa USB uređaja, koji joj omogućava kopiranje podataka sa računara koji imaju zaštitnu mrežu oko sebe.

„Obično, kada neko objavi istraživanje o sajber špijunskoj grupi, grupa reaguje tako što zaustavlja svoje delatnosti ili menja svoje taktike i strategije. Međutim, Sofacy grupa ne funkcioniše uvek na taj način. Bili smo svedoci brojnih napada koje je ova grupa izvela u prethodnih nekoliko godina, pri čemu su njene aktivnosti u više navrata prijavljivale i registrovale bezbednosne agencije. U 2015. godini aktivnost grupe je značajno povećana, pri čemu je ona sprovela čak 5 napada nultog dana, što Sofacy čini jednom od najpoznatijih, najspretnijih i najdinamičnijih aktera. Imamo razloga da verujemo da će ovi napadi biti nastavljeni i u budućnosti”, izjavio je Kostin Raju (Costin Raiu), direktor tima za globalno istraživanje i analizu u kompaniji Kaspersky Lab.

Strategije za zaštitu

Proizvodi kompanije Kaspersky Lab u stanju su da detektuju neke nove malver programe koje je Sofacy grupa koristila pod sledećim imenima: Trojan.Win32.Sofacy.al, Trojan.Win32.Sofacy.be, Trojan.Win32.Sofacy.bf, Trojan.Win32.Sofacy.bg, Trojan.Win32.Sofacy.bi, Trojan.Win32.Sofacy.bj, Trojan.Win64.Sofacy.q, Trojan.Win64.Sofacy.s, HEUR:Trojan.Win32.Generic.

Kako bi se organizacije zaštitile od sofisticiranih ciljanih napada, kao što su napadi grupe Sofacy, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab preporučuju korišćenje višeslojnog pristupa koji kombinuje:

  • Tradicionalne anti-malver tehnologije
  • Upravljanje zakrpama na programima
  • Detekciju upada u sistem
  • Označavanje programa kao štetnih i strategiju automatskog odbijanja ovih programa