film and chips

Srpska filmska asocijacija sa velikim zadovoljstvom nastavlja saradnju na razvoju talenata i filmskih profesionalaca u Srbiji. Pod brendom festivala britanskog filma “Film and Chips”, British Council, SFA i Jugoslovenska kinoteka organizuju programe i susrete za profesionalce iz oblasti vizuelnih efekata, virtuelne realnosti i tehnoloških inovacija u oblasti audiovizuelnih umetnosti koje globalno predstavljaju budućnost kinematografije.

fujifilmxt1

Vizuelni efekti i postprodukcija su rastući segment u svetu i naša zemlja sa svojim studijima prati taj trend što se vidi po rastućem broju stranih projekata na kojima su naši studiji učestvovali. Stoga dolazak i predavanja jednog od vodećih studija za vizuelne efekte iz Londona Framestore predstavlja posebnu čast i priliku da naši profesionalci čuju i upoznaju se sa kreativnim timom ovenčanim Oskarom za rad na filmu „Gravitacija“.

 

Sajmon Vilkinson (Simon Wilkinson) govoriće o razvoju virtuelne realnosti u proteklih 5 godina, multi platformama i inkorporaciji kinesthetičkih i multisenzornih efekata u kreiranju pripovedanja. Učesnici programa, ali i ljubitelji novih tehnologija, imaće priliku da se u subotu i sami oprobaju i učestvuju u performansu u virtuelnoj stvarnosti pod imenom “CUBE”.

 

O upotrebi novih tehnologija u performativnim umetnostima govoriće predstavnici Event Cinema Association koja se bavi promocijom i distribucijom alternativnihsadržaja kroz bioskopske dvorane, dok će o upotrebi mobilnih aplikacija za privlačenje bioskopske publike govoriti Oliver Fergan, kreator mobilne aplikacije za bukiranje i kupovinu karata USHERU.

 

Sva predavanja i radionice održaće se u novom zdanju Kinoteke od 21. do 23. januara, a uvodno predavanje  Majka Mekgija u Velikoj sali Doma omladine Beograda gde će tokom specijalne projekcije filma „Gravitacija“ posetioci moći da uživo postavljaju pitanja i čuju komentare o radu na ovom zahtevnom projektu.

 

Tako će Beograd kao regionalni hab ovog događaja okupiti oko tridesetak profesionalaca, gostiju iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Turske, Izaela i regiona Balkanskih zemalja, koji će imati priliku da se susretnu ne samo sa filmskim kolegama već i sa kreativcima iz sveta tehnologije zakorače u nove inovativne projekte.

 

Učešće na predavanjima i radionicama je besplatno za sve profesionalce, uz neophodnu prethodnu akreditaciju na info@filminserbia.com.