Elementi 7. broj

CPN organizuje predstavljanje sedmog broja časopisa Elementi, za zimu 2016/17, u četvrtak, 29. decembra, u 15 časova, u KC Grad

Novi „Elementi“, u prodaji uoči novogodišnjih praznika, kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, donose u sedmom broju temat pod naslovom „U senci belog grada“, posvećen dugoročno aktuelnom i pomalo kontroverznom pitanju odnosa Beograda i Srbije.

Opadanje populacije i starenje stanovništva danas predstavlja jedan od najvećih društvenih izazova u Republici Srbiji. Ovo pitanje je već dugo tema i za domaće naučnike, dok u javnosti izaziva različite potrese, a često i mnogo nesporazuma. U tom procesu, Beograd igra centralnu ulogu – dok po broju stanovnika Srbija u jednoj deceniji izgubi grad veličine Novog Sada, godišnje se u Beograd preseli grad veličine Sombora.

Ova demografska situacija otvara puno teških pitanja. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi?

Uz temu broja, Elementi donose i priče o civilizaciji hleba, novim gospodarima hrane, siromaštvu, suicidu, hormonima, Lajbnicu, Hitleru, Slovenima, putu na Mars i kontaktu sa drugima. Časopis u izdanju Centra za promociju nauke ima 108 strana, bogato je ilustrovan i u potpunosti urađen u domaćoj produkciji. Cena časopisa je skromna, samo 290 dinara, a ljubitelji imaju i mogućnost pretplate.

Sedmi broj se premijerno našao u prodaji na CPN tribini ”Osnove geek kulture” u ponedeljak, 26. decembra, dok će se u knjižarama i na kioscima širom Srbije naći 29. decembra.

CPN organizuje prvo predstavljanje novog, sedmog broja časopisa Elementi za zimu 2016/17. u četvrtak, 29. decembra u 15 časova, u KC Grad. Na promociji, gde će se okupiti autori, ilustratori i prijatelji magazina, govoriće pomoćnici urednika Ivana Horvat, Nikola Zdravković i Jovana Nikolić, kao i glavni urednik Slobodan Bubnjević.