Intel Core i7

Ove nedelje na Computex događaju u Tajvanu, Intel je ponovo u centru pažnje. Kako se granice računarstva proširuju, Intel pokazuje kako tehnologije utiču na transformacije raznih industrija širom sveta. Sa novim talasom računarstva, milijarde pametnih i povezanih uređaja, novi servisi i aplikacije na cloud-u, podstaknute Internetom Stvari (IoT) uvešće nova i uzbudljiva iskustva u naše živote.

 

Ovaj novi talas definiše izuzetan ciklus rasta iz kojeg ljudi i preduzeća dobijaju najveće vrednosti iz rešenja koja podrazumevaju superiorne uređaje, kao i mreže i cloud tehnologije.

 

Pet stvari koje bi trebalo da znate o Intelu na Computex 2016 događaju:

 

  1. Evolucija kompanije Intel je u toku

Prošlog meseca, generalni direktor kompanije Intel, Brajan Krzanič (Brian Krzanich) govorio je o tome kako Intel evoluira, od kompanije fokusirane na PC računare ka onoj koju pokreću cloud i milijarde pametnih, povezanih računarskih uređaja. Na Computex događaju, Dajen Brajant (Diane Bryant), izvršni potpredsednik i generalni menadžer Data Center grupe i Navin Šenoj (Navin Shenoy), korporativni potpredsednik i generalni menadžer Client Computing grupe, govoriće o novim tehnologijama, proizvodimas i saradnjama koje će pomoći da izuzetni ciklus rasta dobije novo ubrzanje.

 

  1. Vizuelni cloud, učenje o mašinama otključava ljudski potencijal

Video zapisi čine skoro 80 odsto internet saobraćaja*, pa je brza i efikasna isporuka vizuelnog sadržaja putem cloud tehnologija jedan je od osnovnih prioriteta pružalaca usluga.

 

Kako bi, na isplativ način ubrzali i obezbedili sigurnu, daljinsku isporuku aplikacija sa intenzivnom grafikom, Intel je stvorio Intel® Xeon® E3-1500 v5 liniju procesora. Kombinovanjem performansi Intel® Xeon® procesora i grafičke moći Intel® Iris Pro P580 grafike, grafički najnaprednijeg Intel procesora, ova linija proizvoda omogućava pružaocima usluga da skladište više video zapisa na jedan server ili uređaj, za umanjen otisak centara podataka i smanjenu potrošnju energije.

 

Intel je pokazao direktan kako izgleda prenos džez koncerta u virtuelnoj stvarnosti u 360 stepeni, iz legendarnog Blue Note džez kluba u Njujorku, koristeći 4K isporuku video sadržaja podržanu hardverom koji pokreću Intel Xeon E3v5 serveri.

 

Svako iskustvo prati velika količina podataka. Revolucija učenja rada na mašinama proširuje uvid u svaki oblik računarstva. Od autonomne vožnje, preko medija do zdravlja, tehnologija oslobađa ljudski potencijal pomoću intenzivne snage računara koji rade na obradi ogromnih količina podataka.

 

Da bi iskoristila ovu priliku, kompanija Intel je istakla celokupni portfolio namenjen mašinskom učenju i pokazala kao će predstojeća Intel Xeon Phi linija proizvoda omogućiti dobre i isplative performanse za klijente željnih temeljnog znanja. Intel je, takođe, otpočeo sa isporukom pilot sistema Intel Xeon E5-2600v4 procesora sa integrisanim FPGA za primenu mašinskog učenja.

 

  1. Nastavlja sa pomeranjem granica u okviru PC inovacija

Intel ima dugu tradiciju konstantnog pomeranja granica računarstva. Kako industrija ulazi u potpuno novu eru koju definišu neverovatna iskustva, vrhunski gejming i mogućnosti za kreiranje sadržaja, Intel je posvećen stvaranju inovacija u PC industriji, u 2 u 1 i gejming segmentima.

 

Kompanija Intel je najavila Intel® Core™ i7 Extreme Edition procesor, najmoćniji desktop procesor ikada. Novi Intel Core i7 Extreme Edition linija procesora je dizajnirana za potrebe modernog “mega-taskinga” u gejmingu i oblasti kreiranja sadržaja. U okviru ove linije izdvaja se i prvi Intel desktop procesor od 10 jezgara i do 20 tredova za realizaciju intenzivnih računarskih zadataka istovremeno, platforma skalabilnosti sa 40PCIe trake za proširenje sistema sa grafičkim kartama i SSD uređajima, novi nivo performansi sa novim Intel Turbo Boost Max 3.0 tehnologijom i podrškom za memoriju sa četiri kanala koja postavlja novi standard za ono što PC računari mogu da izvrše. Takođe je potpuno otvoren za podešavanje performansi i biće izložen tokom čitave nedelje, kao bi entuzijasti na Computex sajmu ispitali njegove granice u okviru godišnje HWBOT Overclock svetske turneje.

 

Predstavnici Intela su, takođe, govorili o inovacijama PC računara koje će biti predstavljene kasnije ove godine, premijerno prikazivanje sedme generacije Intel Core procesora (pod nazivom Kaby Lake) i isticanje nekih od dostignuća kada je reč o performansama, autonomiji baterije i mogućnosti manipulacije medijskih sadržaja, koje će biti dostupne na nekim od vrhunskih uređaja u drugoj polovini 2016. godine. Ovo je još jedan primer kako je PC oblast zapravo osnova za definisanje strategije kompanije Intel. Posvećenost stvaranju novih proizvoda na godišnjem nivou kreira se kritični IP koji pospešuje inovacije širom celokupnog portfolija proizvoda. Pored pokretanja širokog spektra PC računara od ultra tankih 2 u 1 uređaja do ekstremnih gejming desktop računara, Intel takođe proširuje Intel Core kroz IoT prostor radi pronalaska rešenja u maloprodaji, signalizaciji, industrijskom IoT i medicini.

 

  1. “Stvari” postaju pametnije i više povezane

Veliki broj “stvari” koje čine PC i IoT industriju su postale vrednije zahvaljujući povezanosti sa cloud lokacijom, čineći zanemarivom činjenicu da li se nalaze kod kuće, u kolima, na poslu ili bilo gde drugo.

 

Kompanija Intel je najavila Intel® AnyWAN™ GRX 750 sistem-na-čipu (SoC) liniju i Intel® XWAY™ WAV500 Wi-Fi čipset – Intelov novi 11ac MU-MIMO Wi-Fi liniju proizvoda pete generacije za kućnu upotrebu. AnyWAN GRX750 SoC pruža bogatija iskustva. Intel platforma omogućava alatke za lokalne i servise bazirane na oblaku, kreiranje i deljenje sadržaja na svim uređajima od onih naredne generacije i ultra visoke rezolucije do “stvari” u domu korisnika. Intelovi proizvodi za povezivanje obezbeđuju osnovu koja je neophodna da podrži sve veći broj “povezanih stvari” i cloud servisa koji su zasnovani na internetu i koji omogućavaju bezbedna i jednostavna iskustva za kućne korisnike i mala preduzeća.

 

U oblasti transporta, Intel najavljuje saradnju sa kompanijama Chunghwa Telecom i SanJet Technology Corp. čija se predstavništva nalaze na Tajvanu, kako bi stvorili povezanu telematiku usluga koristeći prednosti pristupačnog Intel Atom x3 procesora za IoT (ranije poznatog kao SoFIA). Uređaj će vozačima ponuditi prilagođenu polisu osiguranja na osnovu njihovog ponašanja tokom vožnje i načina korišćenja vozila. Intel nastavlja sa proširenjem svoje linije proizvoda zasnovanih na Intel Atom x3 procesoru na point-of-sales sisteme, tablete koji se koriste u zdravstvu i industrijske uređaje u granicama Interneta Stvari.

 

  1. 5G će transformisati mobilnost kako bi stvorio pametno i povezano društvo

Dok je 4G ubrzao prenos podataka, 5G će doneti snažnije bežične mreže koje povezuju “stvari” jednu sa drugom, sa ljudima i sa oblakom. 5G će transformisati naše živote pomažući u stvaranju pametnog i povezanog društva u kojem će postojati pametni gradovi, automobilima koji se sami voze i efikasnija industrija. Da bi se ovo dogodilo, neophodno je da mreže postanu brže, pametnije i agilnije kako bi izneo znatno povećanje obima i složenosti podataka koji se prenose, kao i da veći broj uređaja postane povezano a da pri tom pružaju i nove digitalne servise.

 

Kompanija Intel pomaže transformaciju mreža kako bi modernizovala današnju komunikacionu infrastrukturu i sagradila osnovu za 5G. Tokom Computex događaja, Intel će najaviti dogovor sa kompanijom Foxconn o saradnji na razvoju mreže infrastrukturnih tehnologija kako bi ubrzali ovu tranziciju. Kompanije će sarađivati na pilog projektu za tehnologije kao što su Mobile Edge Computing, Cloud Radio Access Network (CloudRAN) i Network Functions Virtualization (NFV) koje će omogućiti inteligentnije, efikasnije i fleksibilnije mreže. Ovim naporima, Intel i Foxconn žele da olakšaju provajderima komunikacionih usluga i njihovim dobavljačima rešenja proces prilagođavanja svojih mreža kako bi otpočeli pripreme za 5G.