ICT

Prema podacima sajta za zapošljavanje programera HelloWorld, svaki treći kandidat u IT sektoru je ženskog pola

U toku su prijave za šesti po redu Merkle Female Hackathon 2022. I ove godine, Merkle na učešće poziva sve zainteresovane žene bez obzira na prethodno iskustvo ili nivo znanja u IT industriji.

,,Svake godine broj prijava za hakaton raste, a to dosta govori o rastu broja žena u Srbiji koje se već bave programiranjem ili ih ova perspektivna niša zanima. Naša glavna ideja je da damo vetar u leđa devojkama koje žele profesionalni razvoj u IT sferi’’, kaže Milica Marjanović, iz kompanije Merkle, jedna od organizatora hakatona. Marjanović dodaje da za žene programere u Srbiji postoje brojni izazovi i da prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, procenat žena u srpskom IT sektoru iznosi ne više od 20 odsto. Zato, kao primer dobre prakse, navodi pozitivan primer iz Merkle-a: ,,Kod nas u Srbiji radi više od 50 posto devojaka i žena softverskih inženjera i ponosni smo što smo otišli dalje i od nacionalnog proseka“.

Prijava je potpuno besplatna i učesnicama je potreban samo privatni laptop, navode iz Merkle-a. Studentkinje se mogu prijaviti pojedinačno ili u timovima, a jedna od nagrada biće prisustvo na ITkonekt konferenciji.

Samu dinamiku takmičenja ne menjamo, jer se prethodnih godina pokazala kao dobra. Konkurs ima svoj zadatak, učesnice imaju 10 sati da razviju prototip softverskog rešenja, a tu je i pomoć mentorki, softverskih inženjera iz Merkle kompanije. Učesnice slobodno koriste internet i programski jezik po izboru. ,,Po završetku hakatona sva predložena rešenja ostaju, naravno, u vlasništvu njihovih kreatorki’’, objašnjava Marjanović. Iz žirija objašnjavaju da će se suditi po unapred preciziranim kriterijumima i da rešenja ne moraju biti kompletno razvijena tokom 10 sati, već će se procenjivati način korišćenja, autentičnost, korisnost i upotrebljivost samog softverskog koda.

Prijave za Merkle Female Hackathon 2022 su u toku, a Meet Up timova će se održati 15. decembra. Za prijavni formular i druge informacije posetite ovaj link.

Hakaton se održava 17. decembra u Merkle prostorijama, Bulevar kralja Aleksandra 28, sa početkom u 8 časova i 30 minuta.