Nikon-Z7IINikon-Z7II

Danas, kompanija Nikon sa zadovoljstvom najavljuje novi firmver za Z 7II i Z 6II, fotoaparate bez ogledala punog formata (Nikon FX format). Kompanija Nikon takođe sa zadovoljstvom najavljuje novi Essential Movie Kit za Z 6II.

Firmver ver. 1.10 će biti objavljen 25. februara 2021. Ovo ažuriranje firmvera poboljšava performanse AF detekcije očiju na modelima Z 7II i Z 6II i omogućava dodatne formate snimanja, kao i procese rada za video zapise prilikom fotografisanja fotoaparatom Z 6II. Novi Essential Movie Kit za Z 6II pruža filmadžijama osnovne alatke potrebne da biste svoj video sadržaj preneli na viši nivo.

Nakon ažuriranja firmvera 1.10, fotoaparati Z 6II i Z 7II će moći da detektuju oči subjekata čak i kada je veličina lica u kadru mala. Poboljšanja će biti primetna prilikom fotografisanja u automatskoj AF oblasti (ljudi) i širokoj oblasti AF (L-ljudi). Ovo ažuriranje firmvera dodaje i podršku za 4K UHD/60p¹ u opcije snimanja video zapisa na fotoaparatu Z 6II i omogućava RAW video izlaz² ³ na spoljne Blackmagic Design snimače i za Z 7II i Z 6II.  Nakon ažuriranja, osobe koje snimaju filmove će moći da snimaju⁵ u Blackmagic RAW formatu i u ProRes RAW formatu.

Blackmagic RAW je kodek koji se jednostavno koristi i ima sve prednosti snimanja u RAW formatu. Sa mnoštvo novih tehnologija, kao što je novi, napredni algoritam za objedinjavanje mozaika, Blackmagic RAW vam pruža slike koje su vizuelno bez gubitaka i idealne za visoku rezoluciju, veliki broj slika u sekundi i procese rada u visokom dinamičkom opsegu.

Novi Essential Movie Kit za Z 6II će biti dostupan od kraja februara. Komplet za filmadžije sadrži Nikon Z 6II fotoaparat bez ogledala punog formata, sa već omogućenom funkcijom RAW video izlaza. Sadrži i Atomos Ninja V, Nikon bajonet adapter FTZ, Atomos Ninja V, kavez za fotoaparat sa brzim odvajanjem SmallRig i ključan pribor, kao što su baterije. Sve najvažnije alatke neophodne za unapređivanje video sadržaja.