Sony RX10 III

Kompanija Sony predstavila je najnovije pojačanje popularne serije RX Cyber-shot fotoaparata, RX10 III (DSC-RX10M3). Novi model je namenjen ambicioznim fotografima i snimateljima koji žele da „uhvate“ brze, udaljene subjekte na uzbudljivim sportskim događajima, spektakularnim koncertima ili u prelepoj divljini, za šta je inače potrebno više od tri veća objektiva.

 

Glavna prednost ovog fotoaparata je novi svetli telefoto zum objektiv sa mogućnošću uvećanja od 25 puta, neverovatnim opsegom žižne daljine od 24 do 600mm[i] i opcijom tihog snimanja. U kombinaciji sa jednoinčnim slojevitim senzorom od 20,1 megapiksela (efektivno) i BIONZ X procesorom, garantovan je najviši kvalitet slike u celom opsegu žižne daljine. Osim toga, zahvaljujući praktičnom ultra-telefoto objektivu i inovativnom slojevitom CMOS senzoru, model RX10 III pruža nove mogućnosti kao što su beleženje super-usporenih video snimaka sa sasvim male udaljenosti, dok izuzetno precizan autofokus uspeva da izoštri sliku za samo 0,09 sekundi[ii].

 

Prednosti objektiva

 

Novi ZEISS Vario-Sonnar T* objektiv idealan je za različite uslove snimanja, od širokougaonog fotografisanja pejzaža do fotografija akcija na utakmica ili leta divljih ptica sa ultra-telefoto zumiranjem. Novi optički dizajn obuhvata osam ED staklenih elemenata, uključujući jedan super ED stakleni element, kao i dva ED asferična sočiva[iii] i unapređeno asferično (AA) sočivo, koji kompenzuju hromatsku aberaciju i ostvaruju odličan kontrast i oštrinu od ugla do ugla u celom opsegu uvećanja. Korisnici će moći da zabeleže makro fotografije sa zadivljujućim detaljima, sa minimalnom udaljenošću izoštravanja od 72cm pri najvećoj žižnoj daljini od 600mm (maksimalno uvećanje od 0,49 puta). ZEISS® T* premaz omogućava veran prikaz boja, jasnu sliku i umanjuje tzv. flare i ghosting efekte.

 

Velika blenda poseduje devet krilaca koja su dizajnirana tako da prave gotovo savršen krug u opsegu od F2.4 do F11, čime se obezbeđuje prelepi, suptilni „bokeh” efekat, čak i pri ultra-telefoto uvećanju. Optical SteadyShot algoritam za stabilizaciju slike je optimizovan za dizajn objektiva i pruža do 4,5 stopa stabilizacije slike[iv], pa je podrhtavanje fotoaparata umanjeno čak i pri slikanju iz ruke pri velikom uvećanju i uslovima slabog osvetljenja.

 

Vrhunska brzina i vreme odziva

 

Slojeviti jednoinčni CMOS senzor efikasnije prikuplja veću količinu svetla zahvaljujući pozadinskom osvetljenju, a uz BIONZ X procesor postiže se širok opseg osetljivosti, od 64[v] do 12800 ISO vrednosti, sa niskim nivoom šuma, čak i pri visoko podešenoj osetljivosti. Slojevita struktura senzora postavlja kolo za obradu signala na drugačiji sloj u odnosu na oblast piksela, čime je postignuto značajno proširenje ovog kola, kao i neverovatno brza obrada.

 

DRAM čip na zadnjem delu senzora privremeno skladišti podatke o slici i omogućava očitavanje velikog obima podataka koji mogu odmah biti obrađeni. Na taj način, omogućeno je snimanje u super-usporenom snimku brzine do 1000 kadrova u sekundi[vi], što je naročito korisno pri beleženju dinamičnih snimaka sa velike razdaljine, kada je pristup akterima nemoguć, a zahteva se upečatljiv materijal visokog kvaliteta. Ubrzano očitavanje podataka sa senzora takođe pruža značajno umanjenje distorzije slike brzih subjekata poput tenisera ili životinja u pokretu.

 

Sa brzinom do 1/3200 sekundi, elektronski zatvarač pri radu ne utiče na kvalitet slike, a nudi i opciju tihog snimanja predstava, divljine i drugih osetljivih scena bez remećenja mira. Za beleženje trenutaka neuhvatljive lepote, korisnici mogu da se odluče za uzastopno snimanje pri brzini od 14 kadrova u sekundi[vii], dok je precizno praćenje subjekta moguće tokom uzastopnog snimanja sa autofokusom pri brzini do 5 kadrova u sekundi.

 

Snimanje visokog kvaliteta u 4K[viii] rezoluciji

 

Model RX10 III nudi mogućnost snimanja u 4K[ix] kvalitetu pri visokoj brzini (do 100Mbps) u izuzetno efikasnom XAVC S formatu sa punim očitavanjem i bez spajanja piksela. Fotoaparat uspeva da zabeleži približno 1,7 puta više informacija nego što je potrebno za 4K sadržaj i ovaj efekat oversemplovanja ističe detalje slike, pri čemu su umanjeni efekti moire i „nazubljenih ivica“. Velika fleksibilnost pri snimanju različitih situacija pružena je opcijom snimanja 4K video zapisa pri žižnoj daljini između 24 i 600mm, dok brzi front-end LSI pomaže BIONZ X procesoru da redukuje pojavu „pokretnog zatvarača” koji često može da izobliči izgled brzih subjekata u 4K filmovima. Profesionalni snimatelji naročito će ceniti video funkcije koje ovaj uređaj podržava, a među kojima su Picture Profile, S-Gamut/S-Log2, Gamma Display Assist, unapređena Zebra funkcija, čist HDMI izlaz, TC/UB, REC Control, Dual REC, kao i funkcija Marker.

 

Brz autofokus

 

Model RX10 III poseduje Fast Intelligent autofokus, koji je pobrao pohvale kod korisnika fotoaparata RX10 II i RX100 IV, a čiji je algoritam za detekciju subjekta u prostoru u potpunosti optimizovan za RX10 III. To omogućava uređaju da predvidi tačku izoštravanja detektovanjem subjekta čak i pre nego što je dugme okidača do pola pritisnuto. Fotoaparat fokusira subjekat bez zadrške kada se dugme okidača pritisne do pola, čime se postižu izuzetno glatke performanse autofokusa za samo 0,09 sekundi.

 

Napredne inovacije

 

Novi fotoaparat odlikuju brojna unapređenja u poređenju sa aktuelnim RX10 modelima. Među njima su trostruki prstenovi na stranama objektiva za fokus, uvećanje i blendu, praktično telo fotoaparata koje stabilno leži u ruci i koje je optimizovano za mogućnosti novog objektiva, kao i taster Focus Hold na telu objektiva koji omogućava zaključavanje fokusnog rastojanja, a može mu biti dodeljena i neka druga funkcija.

 

Sve specifikacije modela RX10 III možete videti ovde, a u Evropi će biti dostupan od maja po ceni od približno 1600 evra.

[i] Ekvivalent 35mm.

[ii] CIPA standard, interno merenje, pri 24mm (široko) (ekvivalent 35 mm), EV 8.2, Programmed Auto, AF područje: centar, u režimu NTSC.

[iii] 11 površina, uključujući jedan AA objektiv

[iv] CIPA standard, za pitch/yaw podrhtavanja, pri 600mm (ekvivalent 35mm).

[v] Pri proširenju, samo za fotografisanje.

[vi] U režimu PAL, brzine od 960 kadrova u sekundi u režimu NTSC. U meniju možete da izaberete režim NTSC ili PAL.

[vii] U režimu uzastopnog snimanja sa prioritetom brzine. Ekspozicija i fokus su fiksirani u prvom kadru.

[viii] Za snimanje video zapisa u XAVC S formatu potrebna je SDXC memorijska kartica klase 10 ili više. Za snimanje video zapisa pri 100 Mb/s potrebna je SDXC memorijska kartica klase UHS-I (U3) ili više.

[ix] QFHD: 3840 x 2160