Kompanija MasterCard je predstavila svoje rešenje MasterCard IQ series, set jedinstvenih rešenja koja se baziraju na obradi transakcija koja treba da pomognu izdavaocima kartica da donesu bolje informisane odluke o upravljanju prevarama.

Kroz ovu inicijativu, korisnici kartica i trgovci će videti smanjen broj transakcija koje su bespotrebno odbijene, uz istovremeno održavanje najvišeg nivoa bezbednosti. Procenjuje se da je svaki šesti korisnik kartica iskusio makar jedno odbijanje kartice zbog sumnje na prevaru u toku prošle godine.

Mastercard mobilno plaćanje
Mastercard mobilno plaćanje

„Dok čitava industrija neumorno radi na smanjenju prevara, neke od tih inicijativa su za rezultat imale povećanje broja transakcija koje su neopravdano odbijene“, rekao je Adžej Bala, predsednik sektora za Inovativna sigurnosna rešenja u kompaniji MasterCard. „Niko ne želi da bude lažno optužen za bilo šta. Naša IQ rešenja koriste tehnologiju i znanje kako bi trgovcima i potrošačima pružili praktično i neprekinuto iskustvo plaćanja.“

Po lansiranju, MasterCard IQ Series rešenje će uključivati dva ključna proizvoda koji u deliću sekunde pružaju uvide u potrošačke navike korisnika kartica:

  • Authorization IQ– izdavaocima kartica pruža uvid u detaljnu potrošnju po kartici kako bi im pomoglo da donesu bolje informisanu odluku o autorizaciji transakcije. Jedinstveni i ustaljeni šabloni potrošnje na kartici se koriste da se predvide i ocene rizici trenutnih transakcija, čime se smanjuje broj neopravdanih odbijanja transakcija.
  • Assurance IQ– omogućava razmenu ključnih informacija trgovaca o okolnostima pod kojima je obavljena transakcija. Ovo omogućava kompaniji MasterCard da napravi zbirnu procenu rizika transakcije za izdavaoca kartice, čime se povećava sigurnost odobrenja transakcije.

Pitanje neopravdanih odbijanja transakcija

  • Vrednost neopravdanih odbijanja kartica u prošloj godini je dostigla vrednost od $ 118 milijardi, što je više nego 13 puta više od ukupne vrednosti gubitaka zbog prevara ($9 milijardi), pokazuje Javelin istraživanje[1].
  • Imućniji korisnici kartica nose polovinu neopravdanih odbijanja kartica[2], jer češće troše, naročito kada putuju.
  • Ukoliko im je kartica neopravdano odbijena, korisnici kartica često menjaju stav prema karticama i trgovcima- 39% njih prestanu da koriste tu karticu nakon što je ona neopravdano odbijena, dok četvrtina ispitanika smanji korišćenje kartica. Pored toga, 32% njih kažu da prestaju da kupuju kod trgovca gde im je kartica bila odbijena. [3]

Novo rešenje MasterCard IQ series, najnoviji nivo zaštite u višeslojnom pristupu sigurnosti kompanije MasterCard, je dostupno širom sveta i podržava sve MasterCard brendove i proizvode.