nutanix

Nutanix  je najavio  važne nove mogućnosti u svom popularnom softveru za hiperkonvergiranu infrastrukturu (HCI), donoseći značajne inovacije na tržišta data centara i clouda. Konkretno, ove inovacije će doneti do 50% brže performanse, nativno virtuelno umrežavanje za pojednostavljivanje primene multicloud usluga, end-to-end bezbednosni monitoring za podršku Zero-Trust strategiji i proširene mogućnosti automatizacije i budžetiranja za resurse u cloudu. Pored širenja svog HCI softverskog paketa na javni cloud, kompanija nastavlja da postavlja standarde na polju inovacija na brzo rastućem HCI tržištu, postavljajući istinsku IT modernizaciju na dohvat svih organizacija.

HCI je postao standard za omogućavanje rada modernih privatnih clouda, a Nutanix softver je prepoznalo više od 17.000 kupaca i vodećih analitičara u industriji po svojoj nenadmašnoj jednostavnosti, skalabilnosti, elastičnosti i sigurnosti, na osnovi čega se zaključuje da je Nutanix neprikosnoveni lider na brzom rastućem HCI tržištu. Nedavno je kompanija prepoznata kao lider u The Forrester Wave™: Hyperconverged Infrastructure, Q3 2020, u kojoj je dobila najviše ocene sve tri kategorije: trenutna ponuda, vizija i prisustvo na tržištu. U izveštaju Forrestera se između ostalog navodi: „Nutanix je zadržao svoju poziciju na vrhu HCI tržišta svojim inovacijama, ulaganjima u istraživanje i razvoj, zamahom prodaje, partnerstvima, i sticanjem novih kupaca iz svih segmenata i sa svih geografskih područja… Kompanija ima jasan, impresivan plan razvoja svojih proizvoda.”

Današnja objava naglašava posvećenost kompanije Nutanix inovacijama kako bi udovoljila novim zahtevima kupaca i dodatno uzdrmala status quo u industriji. Sa ovim novim HCI poboljšanjima, korisnici Nutanix proizvoda će dobiti:

50% brže performanse

Nutanix je još jednom unapredio svoju HCI arhitekturu kako bi iskoristio najnovije tehnologije skladištenja podataka, uključujući SSD diskove zasnovane na NVMe tehnologiji kao i Intel Optane SSD diskove. Rezultat je niža latencija koja će obezbediti do 50% brže performanse za I/O zahtevna radna opterećenja, poput velikih baza podataka ili velikih zdravstvenih aplikacija. Napredak takođe poboljšava gustinu VM-ova, kako bi smanjio ukupne troškove vlasništva (TCO) za sve aplikacije.

Nova Blockstore tehnologija samostalno upravlja skladištenjem sa znatno većom efikasnošću od tradicionalnih sistema datoteka. Pored toga, Nutanix HCI softver dodaje podršku za Storage Performance Development Kit (SPDK), koji je trenutno dostupan kupcima u probnoj fazi, biblioteku otvorenog koda koju je razvio Intel i koja omogućava aplikacijama direktan pristup NVMe kapacitetu,  izbegavajući suvišne režijske operacije koje bi inače opterećivale operativni sistem ili kernel, donoseći još brže performanse. Zajedno, Blockstore i SPDK jačaju prednosti Nutanixove softverski definisane arhitekture, omogućavajući kontinuirani napredak u performansama i elastičnosti.

„Kroz našu nedavno najavljenu Zajedničku laboratoriju za inovacije, sarađujemo sa Nutanixom kako bismo integrisali najnoviju i najbolju Intelovu tehnologiju u Nutanix softverski paket“, rekao je Chris Tobias, generalni direktor Optane Solutions odeljenja u Intelu. „Napredne mogućnosti performansi koje je Nutanix najavio, uz ultra niske latencije Intel® Optane™ tehnologije i Intelovih NVMe tehnologija za skladištenje podataka širokog propusnog opsega, našim zajedničkim kupcima isporučuju HCI rešenja koja su im potrebna za podršku njihovih najzahtevnijih aplikacija, omogućavajući im da inoviraju i razvijaju nnove poslovne modele.“

Pojednostavljena Zero-Trust sigurnost

Nastavljajući svoju dugogodišnju posvećenost pružanju bezbednih infrastrukturnih servisa, Nutanix je najavio Flow Security Central, centralizovani nivo upravljanja zasnovan na SaaS-u, koji pruža nadzor usaglašenosti, vidljivost mreže i bezbednosne operacije kako u privatnom cloudu koga pokreće Nutanix, tako i u javnom cloudu.

Strategija Zero-Trust zahteva precizne kontrole mrežnih politika i mogućnost praćenja i ažuriranja tih kontrola u realnom vremenu. Mnoge organizacije se, međutim, bore sa vidljivošću aplikacija i objedinjenim upravljanjem parametrima bezbednosti. Security Central pruža kupcima hub za njihove bezbednosne operacije, tako da mogu lako da procene celokupno bezbednosno držanje Nutanixovih rešenja, generišu detaljne preporuke za usklađivanje okruženja i pružaju vidljivost mreže i kontekst koji su potrebni za zaštitu cloud mreža i aplikacija.

Pored Security Central, Nutanix je takođe najavio nove sigurnosne mogućnosti, koje su trenutno u fazi izrade, kako bi pomogao kupcima da ojačaju svoju Zero-Trust strategiju. To uključuje ekstenzije za Nutanixov nativni menadžer ključeva i šifrovanje podataka kako bi se pružilo pojednostavljeno i sigurno okruženje za edge i ROBO primene; AHV podršku za Microsoftov Virtualization-based Security (VBS) i Credential Guard koja pomaže u zaštiti Windows VDI desktopa od sofisticiranih napada na memoriju. Na kraju, kompanija je najavila nove bezbednosne sertifikate, uključujući ažurirane FIPS 140-2 sertifikate, vladino prihvatanje svih radova na proceni zajedničkih kriterijuma, kao i završetak testiranja za uvrštavanje na DoDIN listu odobrenih proizvoda (APL).

Virtuelno umrežavanje za pojednostavljivanje cloud primene

Kompanija je najavila da su u razvoju nove mogućnosti virtuelnog umrežavanja u sistemu Nutanix Flow, koje su izvorno integrisane u programski paket Nutanix HCI. Na osnovu dobro razumljivih VPC (virtual private cloud) konstrukcija koje koriste glavni javni cloud provajderi, Flow Networking će pojednostaviti zadatke stvaranja, izolovanja i upravljanja softverski definisanim mrežama koje povezuju aplikacije pokrenute u privatnim data centrima i u javnom cloud okruženju, značajno pojednostavljujući umrežavanje za hibridne i multicloud primene.

Ova nova VPC tehnologija rezultat je višegodišnjeg ulaganja u Nutanix Xi Cloud, koji pokreće Nutanixova rešenja zasnovana na cloudu. Integrisan sa AHV virtualizacijom, pružaće kupcima proširene opcije za povezivanje njihovih višestrukih clouda, ugrađivati napredne mrežne funkcije i podržavati DevOps timove kroz agilno umrežavanje koje donosi brzo i automatizovano omogućavanje rada novih aplikacija u više okruženja.

Uvid u aplikacije i automatizacija

Nutanix je takođe najavio poboljšano upravljanje operacijama infrastrukture kako bi bolje služilo IT timovima i developerima aplikacija. Prism Ultimate, novo izdanje Prism-a, dodaje napredne uvide u aplikacije i automatizaciju za rešavanje uskih grla u vezi sa aplikacijom. Takođe, nudi vidljivost potrošnje IT resursa u cloudu za ciljano smanjenje troškova IT-a i preciznije budžetiranje. Pored toga, Nutanix Prism može nadgledati okruženja koja nisu Nutanixova, uključujući popularne pakete za virtualizaciju, pružajući Nutanixovim kupcima jedinstven pristup za celokupnu infrastrukturu, uključujući i legacy infrastrukturna okruženja.

„Naši inženjeri i arhitekte grade temelje hibridne arhitekture za pokretanje aplikacija i upravljanje rastućim obimom podataka, što je još važnije sada jer IT igra sve više stratešku ulogu“, rekao je Rajiv Mirani, direktor tehnologije pri Nutanixu. „Kako bi pomogao kupcima da pređu na hibridne i multicloud operativne modele, Nutanix je napravio značajna ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi unapredio naš osnovni softverski paket. Ove nove mogućnosti će pomoći da se dodatno ojačaju performanse i pouzdanost našeg softvera, proširujući naš put kroz umrežavanje, sigurnost, performanse i automatizaciju.“

Nove softverski definisane mrežne mogućnosti u okviru Nutanix Flow-a trenutno su u fazi razvoja.