Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, otvorila je danas konferenciju povodom obeležavanja Dana bezbednog Interneta u Domu Narodne skupštine, koju Ministarstvo organizuje u okviru programa Evropske unije „Bezbedniji internet“.

Dan bezbednog Interneta obeležava se u celom svetu, ove godine pod sloganom “Play your part for a better internet”. Obeležavanjem ovog dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Centar za bezbedni Internet Srbija, priključuju se ovoj međunarodnoj kampanji.

Glavne teme na konferenciji bile su zaštita podataka o ličnosti u onlajn okruženju, rizici, uznemiravanje i nasiLje putem interneta, i uloga institucija u onlajn okruženju. Drugi segment diskusije bio je usmeren na rad sa mladima i na izazove koje donose nove tehnologije.

Obeležen Dan bezbednog Interneta

Državna sekretarka je naglasila da je veoma važno da se pored razvijanja mehanizama zaštite, radi i na poboljšanju digitalne pismenosti dece i dodala da deca treba da nauče odgovarajuće veštine primenljive u digitalnom dobu u kome žive, a uz koje bi u potpunosti i bezbedno imala koristi od upotrebe interneta.

„Važan izazov je naći pravi balans između korišćenja interneta u obrazovanju i regulacije korišćenja interneta, jer tehnologija koja se razvija i promene koje donosi najviše utiče na najmlađe“, naglasila je Tatjana Matić.

Državna sekretarka je dodala da je potrebno razmeniti iskustva sa stručnjacima iz različitih oblasti i profesija kako bi se problemi mogli razmotriti iz različitih perspektiva.

„Zalažemo se da se temi boljeg interneta i zaštiti dece na internetu posveti više prostora, da se uspostavi veća saradnja između nadležnih državnih institucija ali i između zainteresovanih organizacija i kompanija i nevladinog sektora“, rekla je Tatjana Matić.

Na konferenciji su učestvovali i Sava Savić, pomoćnik ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Katarina Milanović, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nevena Ružić, pomoćnik generalnog sekretara, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Leontina Vukomanović, pomoćnik direktora za programsku delatnost, Dečji kulturni centar Beograd, Dragomir Petronijević, član Veća grada Beograda za sport i omladinu, Igor Franc, docent, Univerzitet Metropolitan Beograd, SECIT Security Consulting, OpenLink Group Serbia i Miljana Jovanović, Koordinator i PR Net patrole, Centar za bezbedni internet Srbija.

Obeležavanje Dana bezbednog Interneta počelo je kao inicijativa Evropske unije pod nazivom „SafeBorder“ 2004. godine, a poslednjih godina ova kampanja za bezbedniji internet prerasla je granice Evropske unije i postala globalni fenomen. U preko 100 zemalja širom sveta, u proslavi Dana bezbednog Interneta učestvuju državni organi, nevladine organizacije, škole i pojedinci, a u Srbiji ovaj Dan je obeležen 13. put zaredom.