Zajedničko istraživanje kompanija Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da je skoro svaki četvrti korisnik (24 odsto) koji je čuvao kopije podataka na fizičkom medijumu u nekom trenutku izgubio te kopije. U modernom svetu, gde informacije imaju veliku vrednost, nije neohpodno samo napraviti kopije u slučaju gubljenja podataka, već je neophodno uraditi to na adekvatan način.

DataTraveler_microDuo_Usage_Image_DTDUO-cellphone_laptop2_28_02_2014_00_00

Istraživanje je pokazalo da iako većina ispitanika (93 odsto u Evropi) na svojim uređajima čuva poverljive informacije, kao što su privatna korespodencija, fotografije, lozinke ili finansijski podaci, manje od trećine ispitanika je razmišljalo o kreiranju kopija u slučaju gubitka podataka. 23 odsto korisnika u Evropi nije preduzelo nikakve bezbednosne mere ovog tipa dok 9 odsto nije ni nameravalo da to uradi u budućnosti.

Istraživanje je takođe pokazalo da oni koji su napravili kopije podataka nisu uvek bili zaštićeni od gubitka. Fizički medijumi za skladištenje podataka, kao što su hard diskovi i fleš memorije, ostali su najpopularniji metod: 81 odsto ispitanika je čuvalo kopije svojih podataka na ovoj vrsti medijuma, dok je samo 11 odsto njih koristilo „cloud“ usluge. Međutim, među korisnicima koji su koristili fizičke medijume za skladištenje, skoro svaki četvrti (24 odsto) iskusio je nepovratan gubitak podataka usled gubitka, kvara ili krađe uređaja.