Dok Radio televizija Srbije šalje ponude za distrubuciju svojih programa u inostranstvu po višestruko višim cenama, predsednik Upravnog odbora te kuće, Vladimir Vuletić kaže za N1 da Upravni odbor s tim u vezi nije doneo nikakvu odluku.

U međuvremenu, generalni direktor RTS-a potvrđuje da je pregovora o novom cenovniku bilo i optužuje United grupu da juri za profitom. To je zamena teza. U pitanju je pokušaj RTS da kratkoročni profit stavi ispred interesa svojih gledalaca, odgovaraju u United grupi.

“Povodom informacija objavljenih u programu i na sajtu N1 da je UO RTS doneo odluku o poskupljenju usluga kablovskim operaterima, UO obaveštava javnost da o tom pitanju nikada nije raspravljao niti je takvu odluku odneo”, saopšteno je u Dnevniku RTS u subotu 19. maja.

Danas je stigao odgovor United Grupe:

Odgovor United Grupe na drastično povećanje cena RTS-a

Potvrdjujemo da je United Grupa u decembru 2017. od RTS-a dobila novu ponudu za emitovanje kanala koja je 10 puta veca od cene koju smo do sada placali. Potpuno smo zateceni, jer javni servis trazi 100 puta vecu cenu od BBC-a i 27 puta vecu od one koju javni servisi prosecno naplacuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

Cena koju je RTS ponudio je neprihvatljivo visoka i nije u skladu sa praksom i cenama drugih evropskih javnih servisa. Zato je logicno da dijalog izmedju nas nije mogao da bude zavrsem prihvatanjem takve ponude. Nadamo se da ce se pregovori nastaviti zbog brojnih gledalaca i da ce RTS da razmotri svoju ponudu koja, nazalost, samo moze da vodi masovnom gasenju srpskog javnog servisa van Srbije.

Praksa nacionalnih emitera iz Evrope je da ih zastupa EBU, European Broadcasting Union. EBU obezbedjuje najsiru distribuciju ovih kanala, jer ima ugovore sa svim operatorima. UG saradjuje sa EBU po pitanju distribucije kanala drugih nacionalnih emitera, dok je RTS ove godine izasao van unije kako bi sam distribuirao i naplacivao. Nije jasno zasto je RTS istupio iz EBU koja mu je pruzala najsiru mogucu distribuciju i sigurnu naplatu prihoda i prema nasim saznanjima zeli da ustupi pravo distribucije ekskluzivno privatnoj firmi.

Netacan je navod RTS-a je da je United Grupa u Sloveniji neovlasceno reemitovala program RTS-a, jer postoji dokument kojim je regulisano reemitovanje RTS kanala u Sloveniji.

Mi hocemo da placamo za kanale RTS-a i mislimo da RTS treba da naplacuje za emitovanje svojih kanala van Srbije, ali prema praksi i cenama drugih evropskih javnih servisa i uz mogucnost gledanja programa putem svih platformi bez dodatne nadoknade. Medjutim, RTS zahteva i nadoknade za emitovanje svojih kanala kroz EON i koriscenje funkcionalnosti vracanja programa unazad (TV unazad), sto je u suprotnosti sa svetskom praksom. Cinjenica je da ni jednom kanalu ne placamo dodatno. Pomenuti nacini gledanja televizije su deo standardnih ugovora sa svim kanalima. Televizija je evoluirala, a nov nacin gledanja podrazumeva internet, gledanje na vise uredjaja, kao i u vremenu nakon emitovanja.

Cak je i sam RTS omogucio gledanje svog sadrzaja na razlicitim uredjajima, putem interneta kroz

“RTS Planeta”, sto naravno podrzavamo. Drago nam je da ce biti besplatno, s obzirom da su nam na sastancima za RTS Planetu rekli da ce nakon promotivnog perioda da naplacuju oko 5 evra mesecno i da na nasim platformama ekvivalentan paket treba da bude isto toliko.

Mislimo da RTS ima kvalitetan program, ali isto tako smatramo da ne moze da naplacuje basnoslovne cene. Ponudjena cena sigurno ce da dovede do situacije gde ce vecina operatora van Srbije da ukine RTS iz svoje ponude ili da ga prebaci u pakete dostupne manjem broju pretplatnika. Sve je to nazalost suprotno osnovnoj misiji javnog servisa da siri nacionalnu kulturu, tradiciju i interese kroz sto siri auditorijum.