Za decu je veoma važno da imaju mogućnost da što ranije uđu u svet programiranja, jer je to značajna veština za budućnost koja je već počela – poruka je dečjeg hakatona (radionice programiranja) AjSiTi Hack koji je ambasada Švedske organizovala u prostorijama ICT Hub u Tehnološkom parku Zvezdara.

ICT Hackaton
ICT Hackaton

Namera organizatora je da se po uzoru na savremen švedski model koji je razvila organizacija Kodcentrum razmotre mogućnosti kontinuiranog obrazovanja besplatnih vanškolskih radionica programiranja za decu i njihove roditelje.

 

“Interesovanje za sve što je digitalno raste velikom brzinom i deca se sve ranije zanimaju za programiranje. Smatram da je AjSiTi Hack odlična prilika da se deci programiranje predstavi na zabavan način” rekla je zamenica šefa misije ambasade Švedske Liselot Martynenko Agerlid na otvaranju manifestacije AjSiTi Hack. Ona je dodala da će ambasada nastaviti da podržava takve projekte i da promoviše IT sektor u Srbiji. “Budućnost je već ovde, branša raste velikom brzinom i interesovanje švedskih kompanija za tržište Srbije veoma je veliko. Verujem da će ovakve manifestacije još više učvrstiti saradnju između Švedske i Srbije i da će se ovde stvarati novi poslovi i usluge” rekla je ona.

 

Prema procenama stručnjaka Evropi će 2020. godine biti potrebno milion programera, što potvrđuje činjenicu da radionice programiranja poput AjSiTi Hacka predstavljaju važnu polaznu tačku i uporište na kojima će se graditi dalji projekti vezani za programiranje kod dece i mladih. AjSiTi Hack je osnova za razvoj sličnih programa i edukaciju dece za jedno od najatraktivnijih zanimanja budućnosti – programiranje.

 

“Mi vidimo budućnost u kojoj su digitalna kompetencija i programersko znanje preduslovi za učešće u mnogim važnim društvenim funkcijama. Želimo da obezbedimo uslove da što veći broj dece bude inspirisan i da otkriju šta sve može da se stvori u digitalnom svetu”, rekla je Emilie Dahlström, generalna sekretarka organizacije švedske Kodcentrum. Ona je dodala da su deca uzrasta 9-13 godina imala priliku da uče od volontera-programera za koje kaže da su “važni uzori IT sektora koji sa velikom strašću dele svoje znanje sa decom”. Kodcentrum je tokom 2015. godine u sedam švedskih gradova organizovao deset ovakvih radionica.

 

Ambasada Švedske organizovala je dečji hakaton AjSiTi Hack u saradnji sa neprofitnom organizacijom Kodcentrum iz Stokholma i kompanijom Emric, a u partnerstvu sa švedskim IT kompanijama koje posluju u Srbiji: Verisec Labs, IT Lab i Ericsson.