ICT

Održan je prvi vebinar u organizaciji kompanije Payoneer koji je privukao pažnju brojnih slušalaca. Tema vebinara bila je najbolji načini poslovanja sa međunarodnim klijentima, a prema odzivu, možemo reći da je prošao više nego uspešno. Sa preko 1.200 registracija i više od 150 postavljenih pitanja pre samog vebinara, kao i dodatnih 120 pitanja koja su pristigla tokom njegovog trajanja, ovaj vebinar je još jedan dokaz da Srbija aktivno učestvuje u globalnoj digitalnoj ekonomiji.

Na vebinaru su se kao predavači pojavili Nikola Mehandžić, Direktor za Srbiju i region Jugoistočne Evrope u Payoneer-u, i Milan Trbojević, poreski savetnik i specijalizovani stručnjak za IT i digitalne biznise, koji je ujedno i vlasnik knjigovodstvene agencije Knjiški moljac. Ova dvojica renomiranih stručnjaka su tokom vebinara izneli svoja zapažanja na temu najaktuelnijih globalnih trendova u međunarodnom poslovanju, kao i o trenutnom stanju zakona i modela poslovanja u Srbiji.

Jedna od tema koja je privukla posebnu pažnju učesnika vebinara bila je novi Zakon o porezu na dohodak građana i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Predstavljen je najnoviji izveštaj o prihodu frilensera za Jugoistočnu Evropu, koji jasno pokazuje da je potreba za ovim zanimanjem u konstantnom porastu. Milan Trbojević je prezentovao modele poslovanja i opcije za oporezivanje za fizička lica, preduzetnike i firme, koristeći tabelu sa skalom prihoda i upoređujući modele A i B za frilensere koji su uvedeni od 1.1.2023. na jednostavan način.

Nikola Mehandžić je potvrdio da Payoneer podržava sve navedene modele poslovanja i omogućava frilenserima da naplate svoje usluge sa inostranim klijentima putem Payoneer naloga kao fizičko lice, preduzetnik ili firma. Ipak, panelisti vebinara su naglasili da je svako odgovoran da prijavi svoj prihod državi i plati porez na njega, bez obzira da li se taj prihod nalazi na Payoneer nalogu ili na bankovnom računu.