Prva Konferencija o digitalnoj ekonomiji u regionu održana je danas u Beogradu u organizaciji Centra za tehnološko preduzetništvo i inovacije (ICT HUB) i Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji „Konfindustrija Srbija“.

Konferencija je okupila više od 100 italijanskih i srpskih kompanija, kako tradicionalnih, tako i IT kompanija iz Srbije i Italije. Osim brojnih eksperata iz oblasti IT biznisa, skupu su prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Srbije: savetnik za investicije i ekonomiju u kabinetu premijera Vlade Nemanja Stevanović, kao i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Srbije Tatjana Matić, koji su govorili o tome šta Vlada može da uradi u cilju razvoja digitalnog društva u celini.

Poseban gost konferencije je bio Marco Landi, bivši Chief Operation Officer kompanije Apple, iz perioda sredine devedesetih, koji je održao predavanje o tome kako startapi menjaju tradicionalnu ekonomiju.

„Ovo je prva konferencija o digitalnoj ekonomiji u čitavom regionu i veliko nam je zadovoljstvo što se ona održava baš u Srbiji. Digitalna ekonomija se u svetu rapidno razvija i ona je najbitniji pokretač inovacija, konkurentnosti i rasta i u sebi sadrži veliki potencijal za srpske preduzetnike i njihova mala i srednja preduzeća. Posebno nam je drago da smo uz pomoć ključnih partnera uspeli da pokrenemo ovu temu i u našoj zemlji“, rekao je Dušan Vukanović, menadžer za inovacije ICT Hub Srbija.

Na konferenciji je održano ukupno sedam prezentacija i panel diskusija, na kojima je bilo reči o tranziciji Srbije ka digitalnoj ekonomiji iz ugla: tradicionalnih kompanija, IT kompanija i tehnoloških startapa, kao i iz ugla države. Takođe, jedna od tema je bila i kako se najbolje pripremiti za Četvrtu svetsku industrijsku revoluciju.

„Danas smo govorili o grani industrije koja može biti most između mladih, talentovanih ljudi iz IT sektora iz Srbije i vodećih italijanskih i svetskih kompanija koje su ovde sa nama, a koje su zaslužne za digitalnu revoluciju tradicionalne privrede“,  izjavio je Erik Kosuta, predsednik Konfindustrija Srbija.

Osvrćući se na poslednje pozitivne pomake i poruke Vlade Srbije u vezi sa podrškom razvoju IT sektora, Kosuta je izrazio zadovoljstvo kako ga raduje da je Srbija sada i formalno prepoznala jedinstveni potencijal svoje naučne kreativnosti i odlučila da uloži više napora kako bi postala mala Silicijumska dolina Evrope. „To jeste budućnost Srbije, a mi je stvaramo danas“, zaključio je Kosuta.