Kompanija Kaspersky Lab objavila je svoj kvartalni izveštaj o IT pretnjama sa informacijama o ključnim bezbednosnim incidentima koji su se dogodili tokom trećeg kvartala. Koristeći statistiku mreže Kaspersky Security Network, koja sadrži podatke o milionima korisnika iz 213 zemalja širom sveta, sastavljen je izveštaj i stavljen je akcenat na povećanje mobilnih pretnji, pokušaje krađe novca sa onlajn bankovnih računa i ciljane sajber napade, kao neke od najopasnijih pretnji.

kineske kartice

Mobilne pretnje

 • U tećem kvartalu otkriveno je 323.374 novih malicioznih mobilnih programa pomoću proizvoda kompanije Kaspersky Lab za mobilne uređaje. Ovo predstavlja povećanje od 10,8 odsto u odnosu na drugi kvartal 2015. godine i tri puta veći rezultat u odnosu na prvi kvartal 2015. godine.
 • Zabeleženo je više od 1,5 miliona malicioznih paketa koji su instalirani na mobilne uređaje tokom ovog kvartala, što predstavlja povećanje od 1,5 puta u odnosu na prethodni kvartal.

 

Prikazivanje reklama korisnicima je i dalje glavni način da se zaradi novac kada su u pitanju mobilne pretnje. Tokom ovog kvartala, kompanija Kaspersky Lab je primetila sve veći broj programa koji su koristili reklame na ovaj način. Ti programi često napadaju uređaje žrtava i koriste privilegije povlašćenih korisnika, i na taj način dodatno otežavaju borbu sa njima. U trećem kvartalu 2015. godine, više od polovine uređaja bilo je zaraženo virusom trojan.

 

Internet finansijski napadi

 • U trećem kvartalu 2015. godine, rešenja kompanije Kaspersky Lab blokirala su skoro 626.000 napada malware virusa i na taj način sprečila krađu novca sa onlajan bankovnih računa korisnika. Ova cifra je za 17,2 odsto niža u odnosu na drugi kvartal, iako predstavlja povećanje od 5,7 odsto u odnosu na treći kvartal 2014. godine.
 • Tokom ovog kvartala, zabeleženo je 5,68 miliona notifikacija o pokušajima napada malware virusa da ukradu novac sa onlajn bankovnih računa.

U trećem kvartalu 2015. godine, najviše napada bankovnih trojan virusa zabeleženo je u Austriji, pri čemu je 5 odsto korisnika proizvoda Kaspersky Lab u Austriji bilo suočeno sa pretnjom. Singapur, lider po broju napada u drugom kvartalu, ovog puta se našao na drugom mestu sa 4,2 odsto, dok se na trećem mestu nalazi Turska sa 3 odsto.

Većina od prvih 10 zemalja ima značajan broj onlajn bankovnih korisnika koji privlače sajber kriminalce. Od svih virusa koji napadaju onlajn bankovne račune, najčešće je prisutan Trojan-Downloader.Win32.Upatre, koji je korišćen u 63,1 odsto napada koji su imali za cilj da ukradu finansijske podatke korisnika.

Ciljani sajber napadi

U trećem kvartalu 2015. godine, tim za globalno pretraživanje i analizu kompanije Kaspersky Lab istražio je veliki broj sofisticiranih kampanja sajber špijunaže. Neke od njih su: Hakerska grupa Turla koja koristi satelitsku komunikaciju za upravljanje saobraćajem na komandnim i kontrolnim serverima, Darkhotel APT kampanja – napad na Wi-Fi mreže hotela i postavljanje backdoor virusa na računare, kao i kampanja Blue Termite APT koja je fokusirana na krađu infomacija od organizacija u Japanu. Komapnija Kaspersky Lab je sarađivala i sa odsekom za visokotehnološki kriminal holandske policije i kompanijom Panda Security prilikom hapšenja dve osumnjičene osobe za koje se veruje da su umešane u CoinVault ransomware napade.

 

„Rezultati iz trećeg kvartala pokazuju da globalne pretnje nastavljaju da se razvijaju brzim tempom. Sa 5,6 miliona pokušaja krađa sa onlajn bankovnih računa i pored činjenice da sajber kriminalci nastavljaju sa razvojem sofisticiranih napada, korišćenje sajber bezbednosnih proizvoda visokog kvaliteta nikada nije bilo važnije. Za sve internet korisnike, bilo da su pojedinici ili organizacije, od presudnog je značaja da se zaštite od sve većeg broja pretnji”, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni viši istraživač za bezbenost u timu za globalna istraživanja i analizu u okviru kompanije Kaspersky Lab.

Treći kvartal u brojkama

 • Prema podacima mreže Kaspersky security Network, rešenja kompanije Kaspersky Lab otkrila su i odbranila se od 235,4 miliona malicioznih onlajn napada širom sveta. Ovaj podatak je za 38 odsto niži u odnosu na drugi kvartal.
 • Internet antivirus komponente su prepoznale 75,4 miliona jedinstvenih URL adresa kao maliciozno, što predstavlja porast od 16 odsto u odnosu na drugi kvartal.
 • Internet antivirus rešenje kompanije Kaspersky Lab otkrilo je 38,2 miliona jedinstvenih malicioznih objekata: skripte, sigurnosne greške, izvršne datoteke, itd. Ovo predstavlja porast od 46,9 odsto u odnosu na drugi kvartal.
 • Zabeleženo je 5,68 miliona registrovanih notifikacija o pokušajima malware infekcija koje imaju za cilj krađu novca sa onlajn bankovnih računa.
 • Antivirus rešenje kompanije Kaspersky Lab otkrilo je ukupno 145 miliona jedinstvenih malicioznih i potencijalno neželjenih objekata.
 • Proizvodi kompanije Kaspersky Lab za mobilne uređaje otkrili su:
  • 1,58 miliona malicioznih instalacionih paketa;
  • 374 novih malicioznih mobilnih programa;
  • 516 mobilnih bankovnih trojan virusa.
 • Opšti trend za 2015. godinu nastavljen je i u trećem kvartalu: ranjivosti Adobe Flash Player-a i Internet Explorer-a najpopularnije su kod sajber kriminalaca.