opera one

Dobro poznati alternativni web browser Opera, koji se izdvaja kao jedini među vodećim browserima bez podrške velikih IT kompanija, sprema se za revolucionarnu promenu. Njegova potpuno obnovljena verzija, nazvana Opera One, donosi mnoge novosti, uključujući i integraciju generativne veštačke inteligencije kao integralnog dela web browsera.

Dizajn nove Opere One biće osvežen, s čištijim korisničkim interfejom utemeljenim na modularnoj filozofiji i mogućnošću naprednog prilagođavanja korisnikovim preferencijama. Moduli će biti organizovani u “ostrva”, inovativno rešenje koje kombinuje organizaciju tabova i drugih funkcionalnosti u pomične jedinice. Pogledajte priloženi najavni video za utisak  o novom dizajnu.

Cela Opera One temelji se na novoj arhitekturi, iako i dalje koristi Chromium kao osnovu. Cilj redizajna je pružiti brže korisničko iskustvo i implementirati “tekuću navigaciju”, što će uneti novo iskustvo interakcije s browserom.

Posebno mesto u “ostrvima” i bočnoj traci biće rezervisano za popularne alate generativne veštačke inteligencije. Opera One će omogućiti jednostavan pristup ChatGPT-u, ChatSonicu, AI ilustratoru i alatima za stvaranje “promptova” za veštačku inteligenciju na samo jedan klik. Ova integracija je već započeta u nedavnoj nadogradnji klasične Opere, ali će u novoj verziji biti još dublja.

Trenutno je Opera One dostupna u ranoj fazi developerske testne verzije. Kompanija najavljuje da će uz lansiranje redizajniranog web browseraove godine takođe predstaviti vlastiti sistem veštačke inteligencije, iako detalji o njemu nisu otkriveni. Takođe, najavljuju daljnje poboljšanje modularnog dizajna Opere One u narednim mesecima. Možete preuzeti novu verziju njihovog temeljito obnovljenog web browsera već sada na ovom linku.