ICT

Kompanije plaćaju značajnu cifru kako bi se oporavile od sajber napada, ukoliko je taj incident uticao na virtuelnu infrastrukturu. Preduzeća plaćaju u proseku više od 800.000 američkih dolara za oporavak od povrede bezbednosti, što je duplo više u poređenju sa incidentima koji utiču samo na fizičku infrastrukturu. Ovo je jedno od otkrića koje se nalazi u izveštaju kompanije Kaspersky Lab pod nazivom „Sigurnost virtuelne infrastrukture”, koji je zasnovan na globalnoj anketi iz 2015. godine, sprovedenoj u saradnji sa B2B International-om, u kojoj je učestvovalo više od 5.500 kompanija.

Prema ovom izveštaju, mala i srednja preduzeća (MSP) doživljavaju iste poteškoće kao i velika. Šteta od napada na fizičku infrastrukturu MSP, u proseku, iznosi više od 26.000 američkih dolara. Međutim, ukoliko je prilikom napada oštećena virtuelna infrastruktura, cena se približava cifri od 60.000 američkih dolara.

ict

Glavni uzrok dodatnih troškova, kada je u pitanju virtuelna infrastruktura, je taj što upravo nju većina kompanija koristi za svoje najvažnije operacije. 62 odsto kompanija koje već koriste virtuelne platforme spremno je da im poveri svoje najvažnije poslovne procese.

U 36 odsto registrovanih slučajeva napad na fizičke delove privremeno sprečava pristup ključnim poslovnim informacijama, a taj broj dostiže 66 odsto kada napad poremeti virtuelne servere i desktop računare. Napadi koji utiču na virtuelna okruzenja češće podrazumevaju veći trošak zbog angažovanja stručnih trećih lica. Kompanije moraju da traže pomoć ne samo od IT savetnika, već i od advokata, stručnjaka za upravljanje rizikom i drugih.

Složenost bezbednosnih mera u virtuelnom okruženju i netačno poimanje domena opasnosti su dva dodatna elementa koja povećavaju cenu oporavka u virtuelnom okruženju. Izveštaj kompanije Kaspersky Lab otkriva da 42 odsto kompanija veruje da su sigurnosni rizici u virtuelnim okruzenjima znatno manji od rizika u fizičkim okruženjima. 45 odsto kompanija shvata  da je upravljanje bezbednošću u virtuelnom okruženju problem. Samo 27 odsto kompanija koristi bezbednosno rešenje specijalno projektovano za virtuelno okruženje.

Kompanije smatraju da će prelazak na virtuelno okruženje smanjiti njihove IT troškove i optimizovati njihovu infrastrukturu. Međutim, rezultati ankete nam pokazuju da, ako se ne obrati dovoljno pažnje na sigurnosna pitanja, troškovi mogu da prevaziđu korisnost. Smatramo da kompanije treba da koriste sigurnosna rešenja prilagođena virtuelnim okruženjima sa centralizovanim upravljanjem i izveštavanjem. Sigurnosna rešenja treba minimalno da utiču na resurse, da imaju visok nivo detekcije i sposobnost da odmah otkriju sumnjive aktivnosti. Mi smo prepoznali tu viziju i iskoristili naše najbolje tehnologije u Kaspersky Security for Virtualization rešenju“, rekao je Matvej Vojtov (Matvey Voytov), menadžer grupe za poslovne proizvode u kompaniji Kaspersky Lab.