fishing

Nova prevara kruži društvenim mrežama, obećavajući veliku zaradu uz minimalan ulog. Međutim, ovo zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, a često je prva crvena zastavica moguće prevare. Fišing, napad koji ima za cilj prikupljanje poverljivih podataka korisnika, postaje sve sofisticiraniji, a prevaranti koriste društvene mreže kao sredstvo za širenje svojih prevara. Evo kako možete biti oprezni i zaštititi sebe od ove vrste prevare.

Savet 1: Budite sumnjičavi prema oglasima za lakom zaradom

Kako vam zvuči ideja da uložite u akcije samo 250 evra i zatim uživate u pasivnom prihodu od 1.000 evra mesečno? Ovakvi oglasi za brzu i laku zaradu često su privlačni, ali i previše dobri da bi bili istiniti. Obećavanje garantovane zarade ili brze i lake zarade su česti znaci moguće prevare.

Prevaranti koriste društvene mreže, poput Fejsbuka, da na jeftin i efikasan način pristupe velikom broju ljudi i privuku njihovu pažnju. Međutim, budite skeptični prema ovakvim oglasima i ne klikćite na linkove niti popunjavajte registracione prijave, jer biste mogli da rizikujete gubitak svog novca i poverljivih podataka.

Savet 2: Prepoznajte znakove fišinga

Fišing je vrsta napada u kojem prevaranti koriste lažne poruke, mejlove ili telefonske pozive da bi prikupili poverljive podatke korisnika. U slučaju prevara sa oglasima za laku zaradu, prevaranti obično koriste poruke na društvenim mrežama ili aplikacijama kao što su Whatsapp ili Viber da bi stupili u kontakt sa potencijalnim žrtvama.

Ove poruke često dolaze od stranih brojeva i osobe se predstavljaju kao bankari, advokati, brokeri i slično. Međutim, tekstovi su često gramatički i slovno pogrešni, što može delovati uverljivije jer se može pretpostaviti da stranci bolje razumeju berzu. Budite sumnjičavi prema ovakvim porukama i ne otkrivajte svoje lične podatke, kao što su brojevi kartica, računa ili lozinke, jer biste mogli biti žrtva fišing prevare.

Savet 3: Proverite izvor poruke:

Pre nego što otvorite link ili preuzmete dokument koji vam je poslat putem elektronske pošte, društvenih mreža ili telefonske poruke, uvek proverite izvor. Budite oprezni sa nepoznatim ili sumnjivim izvorima i ne otkrivajte lične podatke dok niste sigurni u verodostojnost poruke.

Savet 4:Budite oprezni sa obećanjima brze i lake zarade

Ako vam neko obećava brzu i laku zaradu, a naročito ako vam garantuje profit, budite skeptični. Takvi oglasi često su deo prevara kojima se cilja na vaš novac i podatke. Pre nego što uložite novac ili otkrijete lične podatke, istražite i proverite verodostojnost ponude.

Savet 5: Proverite gramatičke i slovne greške

Prevaranti često prave greške u gramatici i pravopisu kako bi delovali uverljivije. Budite pažljivi prilikom čitanja poruka ili oglasa i obratite pažnju na eventualne greške koje bi mogle ukazivati na prevaru.

Savet 6:Ne delite poverljive podatke na javnim mestima

Izbegavajte deljenje poverljivih podataka kao što su brojevi bankovnih računa, lozinke ili druge lične informacije na javnim mestima kao što su društvene mreže, forumi ili javni komentari. Prevaranti mogu koristiti te informacije za zloupotrebu vaših podataka.

Savet 7: Redovno ažurirajte svoje lozinke

Koristite jake lozinke za sve svoje online naloge i redovno ih ažurirajte. Izbegavajte korišćenje iste lozinke na više mesta i ne koristite jednostavne lozinke koje bi mogle biti lako pogodjene.

Savet 8:Koristite sigurnu internet konekciju

Budite oprezni prilikom korišćenja javnih Wi-Fi mreža jer mogu biti nesigurne i podložne hakovanju. Koristite sigurne internet konekcije, posebno prilikom obavljanja finansijskih transakcija ili deljenja poverljivih podataka.

Savet 9: Redovno proveravajte svoje bankovne i finansijske transakcije

Redovno pratite svoje bankovne i finansijske transakcije kako biste na vreme primetili eventualne sumnjive aktivnosti. Ako primetite nešto sumnjivo, odmah obavestite svoju banku ili finansijsku instituciju.

Savet 10: Informišite se o bezbednosti na internetu

Budite dobro informisani o aktuelnim pretnjama i tehnikama prevara na internetu. Redovno čitajte relevantne izvore informacija o bezbednosnim propustima.